Artiști români reprezentați la cel mai important târg de artă din Spania
Autor: Magdalena Popa Buluc | Publicat pe: 21 feb 2017, 19:24
WhatsApp
Horia Bernea, Colaps (Collapse), 1970. Courtesey Ivan Gallery
Horia Bernea, Colaps (Collapse), 1970. Courtesey Ivan Gallery
Trei galerii românești de artă contemporană vor participa în perioada 22-26 februarie la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică – ARCOmadrid 2017. Galeriile IVAN (București), Plan B (Cluj-Napoca / Berlin) și SABOT (Cluj-Napoca) au fost selectate de Comitetul organizator al târgului în baza propunerilor artistice înaintate. În acest an, datorită susținerii Institutului Cultural Român de la Madrid, este pentru prima dată când pot participa trei galerii românești expunând atât artiști care au marcat istoria artei contemporane românești, cât și artiști tineri. Institutul a lansat încă din iunie 2016 un apel la candidaturi, iar galeriile selectate de organizatorii târgului beneficiază de sprijin financiar pentru închirierea spațiului de expunere.

Lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Mihai Olos, Ștefan Sava, Radu Comșa și Lucie Fontaine vor fi expuse la târgul madrilen, unde sunt așteptați peste 100.000 de vizitatori. 

Mihai Olos - Spatial Module, 1970. Foto: Sebastino Pellion Courtesy Plan B


Galeria IVAN revine la ARCO cu doi artiști: Horia Bernea și Ștefan Sava. Conceptul standului își propune o întâlnire simbolică între doi artiști din generații diferite care au un punct comun în căutarea unor noi modalități de transpunere conceptuală și vizuală a diverselor fațete ale realității. Lucrările lui Horia Bernea, din perioada anilor ’60-’70, ilustrează explorările experimentale, conceptuale și pop ale artistului, mai puțin prezentate în expoziții internaționale. În anii de relativ dezgheț din perioada comunistă, Bernea a elaborat un program de cercetare artistică pe care l-a numit „iconografie post-cognitivă“, reflectat în desene, picturi și alte medii, al cărui scop era acela de a reprezenta „ o viziune complexă, simultană, totalizatoare și unică“ a lumii. Tânărul artist Ștefan Sava (n. 1982) se află într-un demers de investigare teoretică a istoriei secolului XX, dar și a propriei istorii, și a modului în care aceasta poate fi reactivată printr-o abordare analitică prin fotografie, video, performance și instalații.

 

Ștefan Sava, Changing Horizons, 2013. Courtesy the artist and Ivan Gallery


Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut în Maramureș, în 1940, artistul a activat în perioada 1979-2000 atât în România, cât și în Germania. Creația sa traversează diverse medii, de la pictură, desen, performance, happening până la literatură, și explorează diverse tendințe stilistice, de la conceptualism la minimalism. La standul Galeriei Plan B de la Târgul ARCO va fi prezentat conceputul „Olospolis“ dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990 care, inspirat din sculptura în lemn maramureșeană, convertește structura obiectelor simbolice tradiționale în matrice pentru o utopică construcție urbană a viitorului. Influența constructivismului, a abstracționismului în lucrările sale, dar și implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generații sale artistice. Participarea la Documenta 6, în 1977, l-a apropiat pe Mihai Olos de Joseph Beuys, acesta din urmă devenind un admirator al sculpturilor și acționismului său.  


Radu Comșa, Diapentă dublă. Courtesy Sabot Gallery


Galeria SABOT va prezenta artiștii Radu Comșa și Lucie Fontaine. Radu Comșa (n. 1975), activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expoziții de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează „transpuneri“ pe diverse materiale (ciment, textile) și forme. Lucie Fontaine (n. 1982, Colmar) activează în Franța și Italia și a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare își va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, și Tokyo. Artista se autointitulează „angajator în domeniul artei“, reprezentând un grup de artişti, curatori, colecţionari, editori şi scriitori, adică angajaţi ai Luciei Fontaine, ceea ce aduce în discuţie problema identităţii artistice. 

 

Lucie Fontaine, Moderna Museet Pink Cut, 2012. Courtesy Sabot Gallery

 

ARCO – în top 3 al celor mai vizitate târguri de artă contemporană din lume 

 

ARCO este cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică ce are drept misiune prezentarea artei contemporane și de avangardă a secolelor XX și XXI. Cu cei peste 110.000 de vizitatori în fiecare an, târgul se poziționează între primele 3 târguri cu cei mai mulți vizitatori la nivel mondial. ARCO este locul privilegiat de întâlnire între colecționarii din America de Sud și galeriile europene și nord-americane. La ediția din 2016, cele peste 200 de galerii participante au fost vizitate de 250 de curatori, colecționari, comisari și 150 de reprezentanți ai principalelor muzee care achiziționează opere de artă contemporană, directori și comisari de bienale. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?