• Arthur Suciu, radiografie a societăţii moderne. "Trăim într-o cultură a indignării"
Scriitorul Arthur Suciu a făcut critica societăţii din România, anunţând că "de ceva vreme trăim în cultura indignării".
"Trăim de-o vreme într-o cultură a indignării. Tot cocalarul, tot bișnițarul, tot ajunsul se indignează.
Clasa politică e sub orice critică. Cocalarul e, de-o vreme, preocupat de politică și e musai anti-pesedist. Cocalarul e civic.
Dar și la medic se indignează, măcar că are zece clase. Toți medicii sunt nenorociți și șpăgari. La fel, profesorii sunt loseri incompetenți și încuiați. Nu mai spun de funcționarii publici. Există ceva mai ofensator decât un funcționar? Cocalarul se indignează la rând la Mega Image, ceva îi pute. La bancă, în parc face scandal. Se indignează când trece strada și când se află la volan.", a scris Arthur Suciu pe pagina sa de Facebook.
"Cocalarul crede că trebuie să i se acorde prioritate"
"Tocmai oprisem mașina ca să-i fac loc unui jeep, când un cocalar aflat într-o mașină din spatele jeep-ului s-a indignat la mine. A spus ceva fără nici o noimă, ceva strigător la cer prin impertinență și prostie. Era evident de ce mi se adresase: mașina lui era MULT mai scumpă decât a mea. Cocalarul crede că dacă are mașină scumpă trebuie să i se acorde prioritate. Și e indignat când nu i se acordă (deși în cazul cu pricina parcasem mașina în lateral tocmai ca să fac loc altor mașini care veneau din sens opus).
Am vrut să-l întreb pe cocalar de unde a avut bani ca să-și ia mașină de 40000 de euro. M-am gândit: ori plătește rată și moare de foame, deci e un cocalar, ori face șmecherii și atunci iarăși e cocalar, un cocalar hoț.
Indignarea cocalarului vine din cheagul lui. Are blugi de firmă, are mobil nou, are mașină de 40.000, DECI nu mai e un oarecare, DECI are dreptul să se indigneze.
Cocalarul își exprimă prin indignare, adică printr-o manifestare morală superioritatea sa de statut. Se indignează, DECI el este cineva. Are omul principii, îl doare capul din cauza probelor umanității.", a mai menţionat scriitorul.
"Cocalar politicos nu am mai văzut"
"De cele mai multe ori, această indignare e parțială. Cocalarul se indignează pe sărite. Există lucruri pe care le ascunde inclusiv de el însuși.
De cele mai multe ori, această indignare este asociată cu micimea sufletească și cu răutatea. Cultura indignării a permis unor indivizi răi de la natură să-și manifeste răutatea în voie și, mai mult, să pară în acest fel morali, să pară băieți buni.
Cocalarul mai crede și că el e occidental, e vestic. Vesticii însă trăiesc în cultura politeții. Dar cocalar politicos eu n-am văzut.", a mai scris Suciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News