Data publicării:
Arsenie Boca va fi trecut oficial în rândul sfinților. Alături de el vor fi canonizați încă doi preoți prigoniți de comuniști
Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2025, a declarat Patriarhul Daniel în cadrul reuniunii Sfântului Sinod desfășurate joi la București. Ședințele Sinodului, care vor avea loc pe parcursul a două zile, vor fi organizate pe comisii.
Decizia de canonizare a lui Arsenie Boca a fost luată de Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, după ce mai mulți enoriași s-au revoltat de faptul că, inițial, numele părintelui nu figura pe lista preoților care vor fi canonizați anul viitor.
Anul viitor, Patriarhia Română împlinește 100 de ani de la înființara sa. Astfel, s-a dorit canonizarea mai multor preoți mărturisitori, martiri și teologi. Explicația a fost oferită de Patriarhul Daniel în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Totuși, acum decizia se va lua odată cu începere lucrărilor Sfântului Sinod al BOR ce vor fi ținute la Reședința Patriarhală.
Vor fi 16 noi sfinți în toată țara, printre care și părintele Arsenie Boca. De asemenea, în acea listă vor fi și doi ucenici ai părintelui. Mai exact, părintele Serafim Popescu și părintele Dometie Manolache de la Râmeț. Astăzi a fost doar o primă fază în care s-a aprobat canonizarea. S-a făcut câte o icoană pentru fiecare sfânt în parte. De asemenea, a fost alcătuit câte un imn în cinstea fiecăruia. Imnurile se numesc tropare. Propunerea a trecut de Comisia Specială Liturgică, a fost studiat fiecare dosar în parte și a fost avizat pentru aprobarea preoților. În plenul Sinodului au fost citite dosarele. Apoi, au fost ascultate imnurile (tropare). A fost primul act de cinstire pe care BOR îl aduce acestor sfinți. Urmează faza a doua în care se vor decide slujbele făcute în cinstea lor, a explicat Mirela Voicu într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Acum sunt de aprobat texte liturgice ce vor fi folosite la slujbe pentru Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s‑au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și‑au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii.
Propunerile de canonizare există de mai mult timp și au trecut prin mai multe mâini. După ce vor fi corectate, vor ajunge la Sfântul Sinod care dă aprobarea finală.
Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca a fost arestat pentru prima oară la 17 iulie 1945, la Râmnicu Vâlcea, pentru "mișcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta" și ideile sale politice legionare. Ulterior a fost eliberat și arestat de mai multe ori. A fost acuzat că a ajutat luptătorii anticomuniști, fiind un "duşman activ al regimului actual şi al clasei muncitoare".
Mai mulți din viața a fost supravegheat de către securitate. În perioada 7 august 1959 – 13 februarie 1961, a lucrat ca pictor secund la Biserica "Sfântul Elefterie" din Bucureşt. Între anii 1968 – 1984, părintele a fost pictor la biserica de la Drăgănescu, din judeţul Giurgiu. Începând cu anul 1969 va avea, la Sinaia, propria sa chilie şi un atelier de pictură.
Arsenie Boca, retras la chilia sa din Sinaia, a trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani, prevestind căderea regimului Ceuașescu. Acesta va fi sărbătorit pe 28 noiembrie, când a ajuns la Cele Veșnice, conform Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News