Armistițiul lui Putin, o păcăleală? Bogdan Chirieac: Faptul că un artilerist rus, poate și cu votcă la bord, trage cu tunul, nu înseamnă că s-a încălcat armistițiul
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Armistițiul lui Putin, o păcăleală? Bogdan Chirieac: Faptul că un artilerist rus, poate și cu votcă la bord, trage cu tunul, nu înseamnă că s-a încălcat armistițiul / Foto: Pixabay, de Amber Clay
Armistițiul lui Putin, o păcăleală? Bogdan Chirieac: Faptul că un artilerist rus, poate și cu votcă la bord, trage cu tunul, nu înseamnă că s-a încălcat armistițiul / Foto: Pixabay, de Amber Clay
Noi atacuri au fost lansate în Ucraina, deși Rusia anunțase un armistițiu de Crăciun. 

La această oră au loc noi atacuri în Ucraina, la Kramator Kramatorsk şi Herson. Astfel, potrivit Realitatea Plus, în mai multe zone din Ucraina, inclusiv în Kiev, se aud focuri de artilerie și se pare că nu au fost încetate luptele din primele linii ale frontului.

Noile atacuri vin după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizase că omologul său rus, Vladimir Putin, foloseşte aşa-numitul "armistiţiu" pentru a opri, cel puţin pentru o vreme, avansul forţelor armate ale Ucrainei în est. Bogdan Chirieac a comentat acest subiect într-o intervenție în direct la TV, fiind întrebat dacă orele următoare ar putea fi cruciale pentru ucraineni. 

Bogdan Chirieac: Putin nu dorește să fie acuzat în continuare și de încălcarea armistițiului pe care el l-a propus

"Nu se va întâmpla nimic din toate acestea. Putin ține foarte mult la brumă..., nu mai are nimic ca și credibilitate internațională, dar nu cred că dorește să fie acuzat în continuare și de încălcarea armistițiului pe care el l-a propus. Deci, pe de o parte Rusia nu a tras cu rachete în această perioadă, iar ce relatează presa este vorba despre focuri de artilerie în prima linie. Să știți că pentru armatele puțin antrenate, sunt și ruși, și ucraineni, disciplina de foc se ține foarte greu, deci faptul că un artilerist rus, poate și cu votcă la bord, trage cu tunul, nu înseamnă că s-a încălcat armistițiul.

Nu cred că Rusia și-ar permite să facă lucrul acesta. Vă dați seama, până la războiul din Ucraina Putin poza literalmente, Moscova o a treia Romă, veniseră cu tot felul de nebunii, acum să bombardezi cu rachete un teritoriu ortodox, că și ucrainenii sunt ortodocși, mai e și armistițiul acela, vă dați seama ce înseamnă asta. E vorba de prima linie, de piese de artilerie aflate în prima linie și acolo disciplina de foc nu poate fi menținută. La armate atât de puțin disciplinate și antrenate, cum sunt și unii și alții, dar mai ales rușii în cazul de față, nu poți să menții disciplină de foc, nu s-au semnalat tururi de rachete. Rachetele sunt trase de un centru de comandă mai avansat tehnologic, cu ingineri care supraveghează traiectoria, cu comandă militară și cu decizie politică, ca să spun așa", a declarat Bogdan Chirieac.

Putin are un motiv ascuns?

Întrebat dacă Rusia ar avea un motiv ascuns în urma acestui armistițiu, ipoteză lansată de Volodimir Zelenski și Joe Biden, Bogdan Chirieac a spus: "L-am văzut pe președintele Zelenski că Rusia vrea să oprească două zile avansarea armatei ucrainene în Donbas. O fi, nu o fi, oricum declarațiile astea ar trebui să le luăm așa, mai puțin jurnalistic, că Ucraina e o națiune în război. Eu cred că Putin încearcă, ținând seama că el conștient că a pierdut războiul, să vorbească el primul despre armistițiu, despre pace... Să știți că în momentul acesta, singura șansă a lui Putin ca să rămână la putere la Moscova este să continue războiul. De ce? Dacă îl oprește se vede că a pierdut și atunci el ar vrea un armistițiu, un conflict înghețat, o soluție cum a fost cea din 2014 din Crimeea și încearcă și el să își scape pielea, ca să spun așa". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel