Update: Armistițiu în Gaza - Hamas a acceptat o propunere egipteano-qatariană de încetare a focului. Israelul trimite o delegație pentru a negocia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Hamas a anunțat luni că a acceptat o propunere egipteano-qatariană de încetare a focului pentru a pune capăt războiului de șapte luni cu Israel.

Update 11:

Armata israeliană declară că în prezent efectuează lovituri țintite împotriva Hamas în Rafah, partea estică.

Update 10: 

Netanyahu a declarat că, deși propunerea Hamas este departe de a îndeplini cerințele Israelului, Israelul va trimite o delegație de lucru pentru a negocia.

Update 9:

Un oficial american familiarizat cu discuțiile a declarat că SUA sunt angajate să oprească invazia din Rafah, dar Israelul încă plănuiește să continue.

Update 8:

Un oficial american familiarizat cu discuțiile a declarat că Netanyahu și cabinetul de război israelian nu au părut să negocieze cu Hamas "cu bună credință" în ultimul ciclu de discuții.

Update 7: 

Casa Albă: nu susținem operațiuni terestre în Rafah care ar pune civilii în pericol

Update 6:

Statele Unite vor discuta răspunsul Hamas la o propunere de armistițiu cu aliații din Orientul Mijlociu în următoarele ore, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, jurnaliștilor.

Un funcționar israelian a declarat că niciun acord de încetare a focului nu a fost încă realizat și că războiul încă continuă, în ciuda afirmației grupului militant palestinian Hamas că a acceptat o propunere din partea mediatorilor egipteni și qatari.

Update 5: 

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că îi salută acceptarea aparentă a unei încetări a focului în Fâșia Gaza de către Hamas, adăugând că speră că Israel va face același lucru.

Vorbind după o ședință de guvern, Erdogan a cerut țărilor occidentale să crească presiunea asupra conducătorilor israelieni pentru a accepta o încetare a focului.

"Îi salutăm declarația Hamas că au acceptat încetarea focului la sugestia noastră. Acum, Israelul trebuie să facă același lucru", a spus el.

Funcționarii israelieni au avertizat că Hamas pare să fi aprobat o nouă propunere unilateral, în locul ofertei pe care Israel o propusese, scrie Times of Israel.

Update 4:

Departamentul de Stat al SUA declară că o ofensivă în Rafah ar face ca menținerea creșterii asistenței umanitare în Fâșia Gaza să fie "incredibil de dificilă".

Update 3:

Departamentul de Stat al SUA declară că un armistițiu este "cu siguranță realizabil".

Update 2: 

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, întrebat despre anunțul Hamas privind încetarea focului, a declarat că ”examinăm fiecare răspuns și reacție în mod serios și epuizăm toate posibilitățile cu privire la negocieri și returnarea ostaticilor”, scrie Reuters.

Update 1:

Ministrul Securității Naționale din Israel, Itamar Ben-Gvir, respinge acceptarea aparentă a unei încetări a focului de către Hamas ca pe o farsă, scrie Times of Israel.

„Singurul răspuns la farsele și jocurile Hamas este o ordine imediată de a cuceri Rafah, presiune militară și continuarea zdrobirii Hamas până când va fi înfrânt în totalitate", a declarat el.

Știrea inițială:

Hamas a acceptat propunerea de încetare a focului egipteano-qatariană, scrie euronews.com.

Grupul a anunțat luni că a acceptat propunerea de a pune capăt războiului de șapte luni cu Israel.

Palestinienii au fost văzuți sărbătorind pe străzile din Rafah după anunț.

Israel nu a făcut niciun comentariu imediat.

Detaliile propunerii nu au fost imediat dezvăluite, deși oficialii Hamas și egipteni au declarat în ultimele zile că o încetare a focului ar include o serie de etape în care Hamas eliberează ostatici în schimbul retragerii trupelor israeliene.

Qatarul și Egiptul mediază de luni între Hamas și Israel în încercarea de a negocia un acord.

Nu este încă clar dacă acordul convenit va îndeplini cerința cheie a Hamas de a pune capăt războiului și de a se retrage complet Israelul.

Anunțul vine în momentul în care armata israeliană a emis o ordonanță de evacuare pentru 100.000 de palestinieni din orașul sudic Rafah, indicând faptul că invazia terestră așteptată de mult timp este iminentă.

Israel a descris Rafah ca fiind ultimul bastion major al Hamas după aproximativ șapte luni de conflict. Tel Aviv insistă că o invazie terestră este necesară pentru a învinge Hamas, care a inițiat conflictul curent cu un atac asupra Israelului la 7 octombrie.â

Știrea este în curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel