Armenii cer demisia premierului după ce satele de frontieră au fost cedate Azerbaidjanului
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Facebook Miro Khanzadian
Sursa Foto: Facebook Miro Khanzadian
Zeci de mii de protestatari armeni au cerut demisia premierului Nikol Pashinyan după ce statul a acceptat să cedeze Azerbaidjanului controlul asupra mai multor sate de frontieră.

Demonstranții s-au ciocnit cu poliția după ce au blocat duminică străzile principale din capitala Erevan, iar poliția a declarat că 196 de persoane au fost reținute.

Adunarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de săptămâni de demonstrații conduse de un cleric de rang înalt din Biserica Apostolică Armeană și arhiepiscop al diecezei Tavush din nord-estul Armeniei, unde se află cele patru sate returnate.

Bagrat Galstanyan a condus formarea unei mișcări numite "Tavush pentru Patrie" după ce Armenia a acceptat să cedeze Azerbaidjanului controlul asupra satelor din regiune în aprilie.

De atunci, mișcarea s-a extins pentru a cuprinde o gamă largă de plângeri împotriva lui Pashinyan și a guvernului său.

Armata azeră a forțat autoritățile separatiste etnice armene din regiunea Karabakh să depună armele

Decizia de a preda satele din Tavush a fost luată în urma unei campanii militare fulgerătoare din septembrie, în care armata azeră a forțat autoritățile separatiste etnice armene din regiunea Karabakh să depună armele.

După ce Azerbaidjanul a preluat controlul deplin asupra Karabahului, aproximativ 120.000 de persoane au părăsit regiunea - aproape toată populația de etnie armeană.

Luptătorii de etnie armeană, susținuți de forțele armene, au preluat controlul asupra Karabakhului în 1993, la sfârșitul unui război de șase ani.

Azerbaidjanul a recâștigat o parte din teritoriu în luptele din 2020, care s-au încheiat printr-un armistițiu ce a adus o forță rusă de menținere a păcii, care a început să se retragă în acest an.

Pashinyan a declarat că Armenia trebuie să își definească rapid granița cu Azerbaidjanul pentru a evita o nouă rundă de ostilități, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel