Armenii cer demisia premierului după ce satele de frontieră au fost cedate Azerbaidjanului
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Facebook Miro Khanzadian
Sursa Foto: Facebook Miro Khanzadian
Zeci de mii de protestatari armeni au cerut demisia premierului Nikol Pashinyan după ce statul a acceptat să cedeze Azerbaidjanului controlul asupra mai multor sate de frontieră.

Demonstranții s-au ciocnit cu poliția după ce au blocat duminică străzile principale din capitala Erevan, iar poliția a declarat că 196 de persoane au fost reținute.

Adunarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de săptămâni de demonstrații conduse de un cleric de rang înalt din Biserica Apostolică Armeană și arhiepiscop al diecezei Tavush din nord-estul Armeniei, unde se află cele patru sate returnate.

Bagrat Galstanyan a condus formarea unei mișcări numite "Tavush pentru Patrie" după ce Armenia a acceptat să cedeze Azerbaidjanului controlul asupra satelor din regiune în aprilie.

De atunci, mișcarea s-a extins pentru a cuprinde o gamă largă de plângeri împotriva lui Pashinyan și a guvernului său.

Armata azeră a forțat autoritățile separatiste etnice armene din regiunea Karabakh să depună armele

Decizia de a preda satele din Tavush a fost luată în urma unei campanii militare fulgerătoare din septembrie, în care armata azeră a forțat autoritățile separatiste etnice armene din regiunea Karabakh să depună armele.

După ce Azerbaidjanul a preluat controlul deplin asupra Karabahului, aproximativ 120.000 de persoane au părăsit regiunea - aproape toată populația de etnie armeană.

Luptătorii de etnie armeană, susținuți de forțele armene, au preluat controlul asupra Karabakhului în 1993, la sfârșitul unui război de șase ani.

Azerbaidjanul a recâștigat o parte din teritoriu în luptele din 2020, care s-au încheiat printr-un armistițiu ce a adus o forță rusă de menținere a păcii, care a început să se retragă în acest an.

Pashinyan a declarat că Armenia trebuie să își definească rapid granița cu Azerbaidjanul pentru a evita o nouă rundă de ostilități, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel