Data publicării:

Armenia renunță la alianța militară cu Rusia. Membrii alianței ”plănuiesc un război împotriva noastră”, a declarat premierul Nikol Pașinian

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Armeniei, Nikol Pașinian, a făcut declarații cu privire la alianța militară cu Rusia.

Armenia se va retrage în mod oficial din alianța militară cu Moscova, a anunțat miercuri premierul țării, Nikol Pașinian, în contextul în care tensiunile cu Rusia cresc.

Nikol Pașinian a declarat în parlament că ”vom părăsi” Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) a Kremlinului și că ”vom decide momentul ieșirii noastre”.

„S-a dovedit că membrii alianței nu-și îndeplinesc obligațiile contractuale, ci plănuiesc un război împotriva noastră împreună cu Azerbaidjanul”, a spus premierul

Blocul militar - răspunsul Rusiei la NATO - este alcătuit din șase foste state sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Cu toate acestea, Pașinian a acuzat CSTO că nu a intervenit după ce țara sa a fost atacată de Azerbaidjanul vecin în 2022. El a mai spus că forțele ruse de menținere a păcii au eșuat în regiunea separatistă Nagorno-Karabah anul trecut, când Azerbaidjanul a lansat o ofensivă care a provocat exodul în masă al celor 100.000 de locuitori de etnie armeană.

”Obligat” să plătească cotizațiile

Ca urmare, Armenia a promis că își va ”îngheța” calitatea de membru al alianței, își va rechema reprezentanții și nu va contribui financiar la bugetul acesteia. Moscova a insistat că Erevanul va fi ”obligat” să își plătească oricum cotizațiile, conform POLITICO.

În schimb, guvernul lui Pașinian a organizat exerciții comune cu forțele americane, a cerut ajutorul Occidentului pentru a-și consolida democrația și chiar a dat de înțeles că ar putea într-o zi să încerce să adere la UE. De atunci, polițiștii de frontieră ruși au fost retrași de pe pozițiile lor de-a lungul granițelor Armeniei cu vecinii săi.

Cu toate acestea, potrivit lui Vasif Huseynov, de la grupul de experți AIR Center din Azerbaidjan, dependența economică continuă a Armeniei de Rusia înseamnă că „ieșirea sa completă din orbita Moscovei nu pare realistă” în acest moment. Rusia deține monopolul asupra unor părți cheie ale comerțului cu Armenia, precum și asupra energiei și infrastructurii sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel