Armata sârbă a fost plasată în stare de alertă la granița cu Kosovo. Toate unitățile Ministerului de Interne intră sub comanda șefului Statului Major
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Armata sârbă a fost plasată în stare de alertă luni seară, după tensiunile din Kosovo.

După ce, în ultimele zile, în Kosovo au fost auzite explozii și s-au tras focuri de alarmă, armata sârbă a informat că și-a plasat trupele în stare de alertă.

„Preşedintele Serbiei (...) a ordonat armatei sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire pentru luptă, la nivelul utilizării forţei armate“, a declarat ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, într-un comunicat. Și Milan Mojsilovic, şeful Statului Major al armatei sârbe, a fost trimis de președintele Vucic în zona de frontieră. Acesta și-a manifestat la rândul său îngrijorarea, declarând că „situaţia de acolo este complicată“ și e nevoie de „prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei administrative“.

De asemenea, Ministerul de Interne de la Belgrad a informat că toate unitățile vor intra „imediat sub comanda şefului Statului Major“.

Independența Kosovo, proclamată în anul 2008, nu este recunoscută de autoritățile de la Belgrad, iar cei aproximativ 120.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo sunt îndemnați să nu recunoască puterea de la Priștina care face pași pentru a-și consolida independența. Începând cu 10 decembrie, după ce un polițist sârb a fost arestat, în nordul republicii separatiste s-a s-au ridicat blocaje rutiere și traficul la frontieră a fost îngreunat. 

La începutul lunii noiembrie, sute de poliţişti sârbi integraţi poliţiei din Kosovo, dar și alte oficialități, au demisionat în masă, în semn de protest faţă de o decizie, de acum suspendată de guvernul de la Pristina, de a interzice sârbilor care locuiesc în Kosovo să folosească plăcuţe de înmatriculare eliberate de Serbia.

Ana Brnabic, premierul de la Belgrad a spus la rândul său că situația din Kosovo e „în pragul unui conflict armat“, conform Agerpres.

Totodată, duminică, în nordul Kosovo au fost auzite focuri de armă, în apropierea unei patrule a misiunii KFOR a NATO în oraşul Zubin Potok. Totuși, poliția kosovară a precizat că nu au avut loc incidente cu răniți sau pagube materiale și că niciuna din unităţile sale nu a fost atacată „şi nici nu a existat un schimb de focuri între poliţia din Kosovo şi vreun grup“ (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel