Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE Armata israeliană anunță oficial că liderul suprem al Hamas a fost ucis

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Armata israeliană susține că liderul Hamas, Yahya Sinwar, ar fi fost ucis într-un atac în timpul operațiunilor din Fâșia Gaza.

Update:

Într-un mesaj către zeci de miniștrii de externe din întreaga lume, ministrul Israel Katz confirmă oficial, alături de militarii israelieni că l-au ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, în cadrul unei operațiuni în sudul Fâșiei Gaza, potrivit Rueters.

"Ucigașul în masă, Yahya Sinwar, responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost lichidat astăzi de soldații IDF. Aceasta aeste o mare realizare militară și morală pentru Israel, și o victorie pentru întreaga lume liberă împotrivă Axei Malefice a Islamului radical condusă de Iran", a mai spus ministrul Israel Katz.

Știre Inițială:

"În timpul operațiunilor IDF din Fâșia Gaza, trei teroriști au fost eliminați. IDF și ISA verifică posibilitatea ca unul dintre teroriști să fie Yahya Sinwar," au declarat inițial Forțele de Apărare ale Israelului într-un comunicat.

Sinwar a fost cea mai importantă figură a Hamas încă în libertate, iar Israel îl considera „creierul” atacurilor mortale din 7 octombrie, care au declanșat invazia terestră a Israelului în Gaza.

Nu a mai fost văzut în public de la atacurile Hamas și se credea că s-ar fi ascuns în vasta rețea de tuneluri care străbate subteran Fâșia Gaza.

Sinwar ar fi mort, iar implicațiile pentru administrația Biden ar fi uriașe

Oficialii americani au păstrat tăcerea imediat după ce Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că investighează dacă un atac în Gaza l-a eliminat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar.

Sinwar ar fi mort, iar implicațiile pentru administrația Biden ar fi uriașe. Moartea sa potențială ar putea fi, poate mai mult decât orice altceva, evenimentul singular pe care mulți oficiali americani l-au indicat ca fiind cel mai mare factor de schimbare în războiul dintre Israel și Hamas, care durează de peste un an.

Cu un armistițiu și o înțelegere legată de o pauză în conflict, împreună cu eliberarea ostaticilor, blocate timp de luni de zile, oficialii de rang înalt ai administrației și-au păstrat speranța că Sinwar ar putea fi într-o zi eliminat – ceea ce ar putea deschide oportunități care altfel nu ar fi fost posibile. Oficialii americani l-au văzut pe Sinwar, pur și simplu, ca fiind trofeul de care Israelul are cel mai mult nevoie pentru a putea declara că războiul din Gaza s-a încheiat.

Chiar și în discuțiile legate de un presupus acord  – ideea că fiecare ostatic deținut de Hamas ar fi eliberat în schimbul fiecărui prizonier palestinian pe care Hamas îl dorește eliberat – care este considerat, în general, puțin probabil, unii oficiali americani au speculat că poate o astfel de idee ar putea deveni viabilă dacă Sinwar ar fi mort.

Sinwar nu a mai fost auzit public de aproape un an, până la jumătatea lunii septembrie.

Pe 10 septembrie, el a emis prima sa declarație de la începutul războiului, felicitându-l pe președintele algerian Abdelmadjid Tebboune pentru victoria sa în alegeri, conform canalului de Telegram al Hamas.

A doua zi, biroul său a anunțat că a scris scrisori de mulțumire celor care au trimis condoleanțe după moartea lui Ismail Haniyeh, predecesorul său asasinat. Iar pe 13 septembrie, o scrisoare a fost trimisă către liderul Hezbollah de atunci, Hassan Nasrallah. CNN nu a putut verifica dacă Sinwar a fost cu adevărat autorul acestor scrisori.

Pe rețelele sociale circulă imagini care arată presupusul cadavru al liderului Hamas, Yahya Sinwar

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala Iranului, Teheran, în iulie. El a fost considerat mai dur în relațiile cu Israelul decât predecesorul său și favoriza cooperarea și legăturile mai strânse cu Iranul și grupările islamiste aliate, precum Hezbollah.

Pe rețelele sociale circulă imagini care arată presupusul cadavru al liderului Hamas, Yahya Sinwar.

În aceste imagini, un bărbat care seamănă foarte mult cu Sinwar poate fi văzut zăcând mort printre dărâmăturile unei clădiri distruse, având răni grave la nivelul craniului.

Departamentul de fotografii al CNN a verificat imaginile cu ajutorul unui software de autentificare, care nu a indicat semne de manipulare a fotografiilor.

Nu este posibil să se stabilească locația sau momentul morții din fotografiile statice.

Nu au fost semne de răni asupra vreunui ostatic în cadrul operațiunii israeliene din Gaza, în care ar fi putut fi ucis liderul Hamas, Yahya Sinwar, a declarat prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu a precizat că prim-ministrul a instruit armata israeliană să informeze familiile ostaticilor că „nu există semne de răni asupra ostaticilor în confruntarea respectivă.”

IDF face o investigație și va anunța oficial dacă Sinwar a fost lichidat, susține CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel