Data publicării:
Armata a preluat puterea în Burkina Faso. Președintele a fost arestat
Burkina Faso are în prezent conducere militară, armata preluând puterea prin intermediul unei lovituri de stat.
Armata din Burkina Faso a transmis că a preluat puterea și l-a răsturnat pe președintele Roch Kaboré, conform informațiilor titrate de BBC. Anunțul a fost făcut la televiziunea de stat de un ofițer al armatei, care a invocat deteriorarea situației de securitate.
Kaboré se confruntase cu un val de nemulțumire tot mai mare din cauza eșecului său de a opri o insurgența islamistă. Locația detențeii lui Kaboré nu este clară, dar ofițerul a spus că toți cei reținuți se aflau într-un loc sigur.
Tentativă de asasinat împotriva președintelui
Lovitura de stat are loc la o zi după ce trupele au capturat cazărmile și s-au auzit focuri de armă în capitala Ouagadougou. Anterior, partidul de guvernământ Mișcarea Populară pentru Progres (PMP) a declarat că atât Kaboré, cât și un ministru al guvernului au supraviețuit unei tentative de asasinat.
Duminică, trupele care se revoltă au cerut demiterea șefilor militari și mai multe resurse pentru a lupta împotriva militanților asociați grupărilor Statului Islamic (IS) și al-Qaeda. Declarația armatei amintea că președintele Kaboré nu a reușit să unească națiunea și să facă față eficient crizei de securitate care „amenință însăși fundațiile națiunii noastre”.
„MPSR, care include toate secţiile armatei, a decis să pună capăt astăzi funcţiei preşedintelui Kabore”, se arată în comunicat.
Armen Sarkissian, președintele Armeniei, a demisionat
Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, şi-a anunţat duminică demisia, o decizie surprinzătoare pe care a motivat-o prin incapacitatea prerogativelor sale în mare parte onorifice de a influenţa politica internă şi externă a ţării în aceste vremuri dificile, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.
M-am gândit mult, şi după patru ani de muncă intensă am luat decizia de a părăsi funcţie de şef al statului (...) Trăim într-o realitate în care preşedintele nu se poate opune prin veto legilor pe care le consideră păguboase pentru popor şi Stat, a mai justificat Sarkissian, în vârstă de 68 de ani, numit preşedinte de parlament în martie 2018.
Demisia lui vine în contextul tensiunilor sale cu guvernul condus de premierul Nikol Paşinian, căruia Sarkissian i-a cerut să demisioneze în urma înfrângerii suferite de Armenia în războiul din 2020 pentru controlul enclavei azere cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News