Data publicării:

Arhivă istorică! Ți se face pielea de găină: Ascultă aici „Tatăl nostru” din anii '30, rostit de un copil / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Frolopiaton Palm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Frolopiaton Palm
Răzvan Ioan Dincă, Șeful Societății Române de Radiodifuziune, a explicat că tradițiile și emisiunile cu continuitate, precum difuzarea rugăciunii „ Tatăl nostru ” și a imnului național, au o putere deosebită în cadrul Radioului Public și rămân relevante în fața schimbărilor și a criticilor externe. Potrivit acestuia, astfel de emisii reflectă un interes constant al publicului și contribuie la menținerea identității culturale și naționale.

Răzvan Ioan Dincă a afirmat că Radio România Muzical a crescut în audiență, ceea ce arată interesul publicului pentru posturi de nișă. De asemenea, acesta a menționat că Radio România Actualități își menține relevanța fără a-și schimba semnificativ modul de funcționare, în ciuda criticilor care consideră că programul este desuet. Răzvan Ioan Dincă a subliniat că există oameni care apreciază astfel de conținuturi.

„Pe studiile de audiență și Radio România Muzical, odată cu lansarea frecvenței de la Iași și datorită muncii pe care cei de acolo o fac, (....) ei au crescut în audiență.... Atenție! Cei de la Radio România Muzical sunt oameni cu Conservator. Toți cei care apar în editorial trebuie să termine Conservatorul. Nu e puțin lucru! La Radio România Cultural, de asemenea, sunt oameni foarte bine pregătiți.

Ei au crescut în audiență. Ce înseamnă asta? Înseamnă că există o apetență a publicului pentru posturi de acest fel, care, teoretic, sunt niște posturi de nișă, iar Radio România Actualități rămâne să fie relevant fără să-și schimbe major modul de funcționare. Unii spun: „E desuet... Uite, dau cotele apelor Dunării pe Antena Satelor, dimineața - Imnul României". Uite că sunt oameni cărora le place acest lucru.”, a spus Răzvan Ioan Dincă. 

 

3. -imagine fara descriere- (razvan-ioan-dinca_60484000.jpg)

 

Prima emisie a rugăciunii „Tatăl nostru”, rostită de un copil

Anca Murgoci, redactor-șef DC News, a menționat tradiția transmiterii Imnului României și a rugăciunii „Tatăl Nostru” la ora 5:00. Răzvan Ioan Dincă a explicat că prima emisie a rugăciunii a avut loc în anii '30, fiind rostită de un copil, și a exprimat dorința de a întâlni un descendent al acestuia pentru a-i arăta înregistrarea. El a subliniat că tradițiile cu continuitate au putere și că nu vor fi afectate de interesele externe, rămânând parte esențială a Radioului Public.

„Ați zis de Imnul României, pe care îl dați la ora 5:00, și Tatăl nostru, tot la ora 5:00. Are o istorie îndelungată, a fost o pauză în comunism.”, a completat  Anca Murgoci.

„Cred că din 1930 și ceva se întâmplă. Atunci a fost prima emisie a rugăciunii „Tatăl nostru”, rostită de un copil, la prima emisie a Radio România înregistrată. Ți se face pielea de găină. Știu că l-am căutat pe 1 noiembrie, anul trecut, dacă o mai fi trăind - poate copilul nu, dar un descendent al acelui copil - să-l fi întâlnit și să-i fi arătat înregistrarea cu vocea respectivă.

Lucrurile, care au tradiție și continuitate, au forță. Pe ele nu o să le strice vreodată nici Dincă, nici parteneri sociali care vor alte interese decât cele ale Radioului Public. Ele vor rămâne, orice s-ar întâmpla.", a spus Răzvan Ioan Dincă la DC News și DC News TV. 

 

„Tatăl nostru” la Radio

În 1930, rugăciunea „Tatăl nostru” a fost integrată în programele Radio, dar această tradiție a fost suspendată după Război și a fost reluată abia în anii '90.

După 23 august 1944, emisiunile religioase au devenit extrem de rare, iar între 1945 și 1948, arhiva radiofonică a suferit distrugeri semnificative, multe dintre materialele stocate fiind confiscate pentru a fi folosite ca dovezi în procesele împotriva jurnaliștilor, ofițerilor, preoților și politicienilor.

Din 1948, în perioada comunistă, nu au mai fost difuzate rugăciuni sau alte emisiuni religioase.

După 1990, emisiunile religioase au fost reluate zilnic, Radio România Actualități inaugurând programul matinal cu imnul național și rugăciunea „Tatăl nostru”, reînnoind astfel această tradiție.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel