Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, după declarațiile controversate făcute de ÎPS Teodosie: "Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Arhiepiscopia Tomisului a transmis o reacție privind declarațiile controversate făcute recent de ÎPS Teodosie, care i-a spus unei femei abuzate psihologic de soț că trebuie să-și ducă crucea.

"Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește. În acest sens, potrivit legii canonice dar și drepturilor garantate de constituția țării, se exprimă față de propriii credincioși în deplin acord cu doctrina, morala și cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioșilor săi) precum și de autonomia față de stat și față de celelalte sisteme religioase ori filosofice.

Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu și să își păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieții de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soțului, iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți. De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină – lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate – ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă.

"Dezavuăm interpretările pline de reproș care s-au stârnit"

Aprecierea unui abuz sau a unei violențe o face legea statului, prin organele abilitate. Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a oferit o soluție strict duhovnicească. Dezavuăm interpretările pline de reproș care s-au stârnit pe seama sfaturilor solicitate și oferite cu bună credință", transmite Arhiepiscopia Tomisului, într-un comunicat.

Ce a spus ÎPS Teodosie

O femeie, care a mărturisit că a fost abuzată psihologic de soț, a intervenit la un post de radio sperând că arhiepiscopul Tomisului îi va călăuzi calea de ieșire dintr-o căsnicie abuzivă. 

”În momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?” a întrebat femeia, conform news.ro, la care Teodosie a răspuns: ”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”. Citește mai mult>>

Vezi și:  Alina Gorghiu, reacție la declarațiile ÎPS Teodosie: "O dovadă crasă de lipsă de empatie pentru victimele violenței. Derapaj inacceptabil" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel