Arhiepiscopia Argeşului: Îndrumările privind botezul au ca scop responsabilizarea preoţilor, pentru evitarea unor situaţii tragice
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Arhiepiscopia Argeşului: Îndrumările privind botezul au ca scop responsabilizarea preoţilor, pentru evitarea unor situaţii tragice
Arhiepiscopia Argeşului: Îndrumările privind botezul au ca scop responsabilizarea preoţilor, pentru evitarea unor situaţii tragice
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului informează că îndrumările privind botezul, pe care le-a transmis în parohii, au ca scop responsabilizarea preoţilor pentru evitarea unor situaţii tragice, nefiind vorba de schimbarea ritualului sau a rânduielilor bisericeşti. 

Potrivit unui comunicat transmis duminică, precizările vin în urma unor 'interpretări greşite apărute în spaţiul public' referitor la îndrumările transmise personalului clerical din unităţile de cult. 'Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului nu a transmis niciun ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfinţită din cristelniţă în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Dimpotrivă, în cuprinsul adresei (...) se menţionează că, în conformitate cu prevederile canonice (...), botezul ortodox se săvârşeşte prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc. Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare şi au ca scop strict sporirea responsabilităţii preoţilor în scopul evitării unor situaţii tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm', se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, s-a recomandat ca ritualul botezului să fie adaptat situaţiilor speciale, inclusiv atunci când bebeluşul este bolnav sau născut prematur.

'Nu a fost şi nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârşirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înţelepciune şi răbdare la anumite situaţii pe care le întâlnim în viaţa comunităţii de credincioşi. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepţia situaţiilor de necesitate:

când bebeluşul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilităţi fizice. Numai pentru aceste situaţii, şi nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfinţită din cristelniţă, până în zona căilor respiratorii şi apoi să se toarne cu ajutorul mâinii apă sfinţită peste creştetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt', precizează Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel