Data publicării:

ARGO și Jana Gertler - Vitralii din spatele frunții

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

ARGO Art și Teatrul Evreiesc de Stat, în parteneriat cu Fundația Henry Mălineanu, vă invită la un nou proiect cultural: "Vitralii din spatele frunții" - Jana Gertler. Vernisajul va avea loc vineri, 25 noiembrie 2016, ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat. Curatorul evenimentului, Adrian Buga.

Alegeri prezidentiale 2024

După o dură intervenție chirurgicală, Jana Gertler-Zalman (88 de ani) reușește o vindecare miraculoasă și cu ajutorul artei. În urmă cu 5 luni, împreună cu prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, am decis să îi oferim posibilitatea de a lucra pentru teatrul ei mult iubit. Așa a apărut ideea de a picta imagini din viața artistei pe ferestrele teatrului.

Sunt prezentate 49 de lucrări, unite în cele 12 ferestre din foaierul Teatrului Evreiesc, în prezența artistei Jana Gertler-Zalman; doamnei Maia Morgenstern, directorul Teatrului Evreiesc de Stat; Prof. dr. Ion-Christian Chiricuță, sponsorul principal; domnului Mălin Mălineanu, președintele Fundației Henry Mălineanu; Adrian Buga, inițiatorul proiectului și curatorul expoziției.

Născută în Oradea, la 31 decembrie 1929, Jana Gertler a absolvit în anul 1955 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Secția sculptură, avându-i ca profesori pe Constantin Baraschi și Peter Balogh, iar la desen pe Gheorghe Löwendal și Costin Ioanid.

Jana Gertler are capacitatea de a aşeza în lucrările ei particularul neprihănit, de a deosebi esenţa lucrurilor, de a urma cu docilitate întorsăturile şi farmecele realului plin de candoare. Aprecierea estetică a lumii conduce la o viaţă demnă, plină de bucurie şi activitate; a recunoaşte frumuseţea lumii, în imaginaţia pură, este cel mai bun remediu împotriva scepticismului şi a inactivităţii, iar într-o persoană ca Jana totul este armonios, clar şi complet ca într-o operă de artă.

Citește și: Editura Rao anunță lansarea a trei noi volume

Viaţa pentru ea are misiune formativă, dă chipul exterior şi exprimă ceea ce este interior. Întreaga sa operă stă sub semnul evocării, devine, aşa cum îmi declara: „o placă memorială pusă la sinagogă de către un copil care şi-a adorat familia", a precizat Adrian Buga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel