Arestări după atacul asupra unui aliat al lui Navalny. ”Un belarus care lucrează pentru ruși” ar fi ordonat, susține premierul Poloniei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Au avut loc arestări după ce un aliat al lui Alexei Navalny a fost atacat.

Trei persoane au fost arestate în urma unui atac asupra unui aliat al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalny.

Leonid Volkov a declarat că brațul său a fost rupt în fața casei sale din capitala Lituaniei, Vilnius, în luna martie.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că persoana care ar fi ordonat atacul este ”un belarus care lucrează pentru ruși”.

Doi cetățeni polonezi care au legături cu grupuri de ultrași ai fotbalului sunt acuzați de comiterea atacului. Serviciile de informații lituaniene au declarat inițial că atacul a fost probabil ”organizat de ruși”.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a confirmat arestările, mulțumind autorităților poloneze.

El și-a exprimat recunoștința față de președintele Andrzej Duda și, într-o postare pe X, i-a avertizat pe cei care au organizat atacul să ”nu încerce să îl repete”.

Doi cetățeni polonezi sunt reținuți în capitala Poloniei, Varșovia, după ce au fost arestați în data de 3 aprilie, au anunțat autorități lituaniene, adăugând că atacul a fost alimentat de ”convingerile și activitățile politice” ale lui Volkov.

Șeful de cabinet al lui Navalny

În vârstă de 43 de ani, acesta a fost șeful de cabinet al lui Navalny și a locuit în afara Rusiei timp de câțiva ani din cauza unor probleme de siguranță.

Poliția poloneză a declarat că bărbații reținuți erau căutați în baza unui mandat european de arestare și că sunt reținuți la biroul procurorului districtului Varșovia-Praga.

Reacționând la aceste arestări, Volkov a declarat: ”Nu cunosc încă alte detalii, dar pot spune că am văzut cât de energic și de perseverent a lucrat poliția lituaniană în ultima lună la acest caz și sunt foarte bucuros că această muncă a fost eficientă”.

În martie, activistul a declarat că atacul a fost ”un salut evident, tipic, de gangster din partea lui Putin, din partea banditului din Sankt Petersburg” - dar nu a oferit mai multe detalii.

”Totul s-a petrecut în tăcere... bineînțeles că acesta este un atac politic, nu există niciun dubiu aici”, a adăugat el, conform BBC.

Oficialii Kremlinului au refuzat să comenteze arestările în timpul unei conferințe de presă de vineri.

Volkov a fost spitalizat pentru scurt timp după atacul care a avut loc în timp ce ajungea cu mașina la locuința sa din Vilnius, pe 12 martie.

Gardă de corp pentru Navalnaya

Răposatul lider al opoziției rusești, Alexei Navalny, a murit subit în februarie într-o închisoarea din Rusia.

Săptămâna aceasta, văduva acestuia, Iulia Navalnaya, a declarat că atacul asupra lui Volkov a determinat-o să își angajeze o gardă de corp.

Vorbind pentru revista Time, ea a spus: ”Unii oameni îl așteptau cu un ciocan și un spray cu piper. Soția lui era în casă alături de copiii lor mici”.

În articol, Navalnaya a spus că nici ea și nici răposatul ei soț nu obișnuiau să aibă pază și că ea a moștenit ”curajul” lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel