Arestări, dosare, Năstase- ce diversiune va face Băsescu la locale
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ultima săptămână a campaniei pentru locale este critică pentru partidului președintelui Traian Băsescu și aliații săi. PDL riscă să piardă câteva primării  considerate până nu demult fiefuri intangibile, rămânând fără centre de rezistență pentru alegerile generale. Clujul, Craiova, Dâmbovița, două sectoare din București sunt principalele teatre de război. Ce ar mai putea face Traian Băsescu, folosind pârghiile care i-au rămas la dispoziție?

Fiecare mișcare importantă a USL a fost anticipată de o contra-măsură a regimului Băsescu-Boc, care a încercat să acopere evenimentul, impunând o altă temă pe agenda publică. Descinderi în vămi, arestări spectaculoase, scandaluri marca Traian Băsescu au fost sincronizate cu lansările de programe ale USL, pe parcursul anului 2011. Când PDL a încercat să ascundă manevre dubioase, cum a fost comasarea alegerilor,  a fost declanșat  ”circul vrăjitoarelor”.

”Abaterea atenției presupune manevre de imagine în toate zonele critice, la nivel local, crede politologul Alfred Bulai. Ca să poată impune agenda la nivel local, au nevoie de un eveniment local. Dar, de la schimbarea guvernului, baronii PDL au pierdut pârghiile prin care puteau face asta. Pe de altă parte ar putea ieși cu dosare, cu elemente de campanie negativă, care lovesc în candidat sau în familia acestuia. Din păcate pentru ei, e cam târziu. Atacurile de genul acesta se fac cu luni înainte, ca să fie credibile și să intre în folclor. Acum, ar putea chiar să victimizeze adversarul, să îi ridice cota electorală. Dacă disperarea e mare, vor acționa, totuși, indiferent de riscuri”.

Expertul în comunicare politică, Antonie Momoc,  crede că scopul unor manevre de ultimă oră este descurajarea alegătorilor care se decid pe ultima sută de metri. ” PDL și Traian Băsescu au la dispoziție o singură mutare: ori o arestare, ori un dosar, ori o filmare cu camera ascunsă, aruncate pe piață în ultimul moment. Însă, nu poți schimba decizia alegătorilor care deja s-au hotărât ce să aleagă,într-o localitate,  folosind  o manevră la nivel central. Pe cei hotărâți,  nu îi mai întorci. Dar cei care sunt mai puțin legați de un partid sau altul pot fi descurajați să mai voteze. Să spunem că ar vota cu USL, dar apare un eveniment care discreditează partidul, la centru. Atunci, vor gândi: toți sunt la fel, nu mai merg la vot. Arestările sau descinderile nu sunt foarte credibile. Oamenii nu cred în surprize, care să apară în ultima săptămână de campanie. Ca urmare, vor trebui să se folosească de un eveniment așteptat, cum ar fi procesul lui Adrian Năstase. Miza pronunțării din 6 iunie, în cazul ”Trofeul calității”, a crescut foarte mult. Acesta ar putea fi glonțul de argint pentru PDL, fiindcă va ține agenda în ultimele două zile de campanie. Nu este exclus ca procurorii să aducă noi probe, să facă dezvăluiri, pe surse”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel