Ardeiul discordiei la Oficiul European de Brevete: Bio-Brevetul impus unei plante care există deja
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels
Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels
Marile nume din agrochimice mai dau o lovitură în domeniul brevetabilității plantelor și semințelor.

Locul conflictului a fost Oficiul European de Brevete (EPO), care la sfârșitul săptămânii trecute a respins un recurs depus împotriva unui brevet deținut de Syngenta, un gigant chinez cu sediul în Elveția, referitor la un soi de ardei iute.

Recursul numit ”Fără brevete pe semințe!” fusese prezentat de o coaliţie de asociaţii din 27 de ţări diferite, care au cerut practic interzicerea brevetării semințelor. Cazul se desfășoară de cel puțin un deceniu și a fost mobilizat de ONG-uri, activiști și europarlamentari care din 2013, anul acordării exclusivității, contestaseră valabilitatea acesteia, considerând că nu a existat nicio ”invenție” de experţii multinaţionalei. În realitate, calitățile deja prezente într-un ardei originar din Jamaica ar fi fost exploatate.

Potrivit Agrifood, practica brevetării semințelor, plantelor și a întregului material biologic derivat este din ce în ce mai răspândită și ridică diverse probleme: în primul rând, concentrarea pieței semințelor în foarte puține mâini, în plus obstacolul în calea inovației, în sfârșit această practică ar reprezenta un risc pentru siguranța alimentelor.

Invenția Syngenta 

Compania agrochimică Syngenta susținea în 2013 că a ”inventat” un ardei iute (Capsicuum annuum) caracterizat prin rezistență la paraziți. Pe lângă plante, brevetul acoperă și semințele și fructele acestora, metodele de producție și utilizarea lor. Obligatoriu din punct de vedere juridic în multe țări europene, aceasta înseamnă că alți fermieri nu mai au voie să folosească în mod liber semințele acestor ardei în propriile culturi. 

Potrivit celor care cotestă brevetul, invenția Syngenta nu poate fi recunoscută ca invenție brevetabilă, deoarece rezistența specifică a plantei pe care o descriu este pur și simplu rezultatul unei încrucișări între un soi sălbatic jamaican și o plantă de ardei comercială.

Limitele bio-brevetelor

Asociația Germană a Cultivatorilor de Plante a cerut în cele din urmă interzicerea brevetării predispozițiilor genetice care pot apărea în mod natural. ”Biobrevetele nu trebuie să împiedice accesul la materialul biologic”, se arată într-o notă publicată de asociație, care precizează că ”protecția brevetelor nu trebuie să compromită protecția soiurilor de plante”, argumentând că ”materialul biologic găsit în natură nu trebuie să fie brevetat”.

Asociația spune că este îngrijorată de practica în creștere a brevetării în domeniul trăsăturilor plantelor și al metodelor moderne de editare a genomului. Din acest motiv, a cerut ca dreptul de acces la materialul biologic să fie garantat în mod obligatoriu din punct de vedere juridic ”cât mai curând posibil".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel