”Ard gunoiul ca să se încălzească”. Romii din Europa, în pericol. România, menționată alături de Marea Britanie și Serbia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Dương Nhân/ Pexels
Fotografie de la Dương Nhân/ Pexels
Mai multe ONG-uri lansează un apel: în tabere, oamenii își riscă viața din cauza lipsei de încălzire.

Printre victimele crizei energetice care afectează Europa se numără și cei 6 milioane de romi care trăiesc pe Bătrânul Continent. Potrivit mai multor ONG-uri, comunitățile din Europa de Vest se confruntă în cea mai mare parte cu probleme economice și acces limitat la ajutorul guvernamental, în timp ce în Europa Centrală și de Est există dificultăți în accesarea rețelei electrice. Unii oameni sunt nevoiți să-și ardă gunoiul pentru a se încălzi, iar experții se tem că mulți dintre ei ar putea muri din cauza lipsei de încălzire. 

”Punctul de plecare în comparație cu restul populației europene este deja semnificativ mai rău în rândul romilor, care sunt printre cei mai vulnerabili din Europa”, a declarat Zeljko Jovanović, directorul Biroului de inițiative ale romilor din cadrul Fundațiilor pentru o societate deschisă, adăugând că ”majoritatea” dintre ei se luptă să-și țină casele calde pe timpul iernii. ”Aproape jumătate dintre romii europeni sunt clasificați săraci și 43% nu își pot permite servicii de utilități publice, în timp ce 10% nu au acces la electricitate”, a spus Jovanović potrivit Europa Today.

Dificultăți în comunitățile de romi

În România, Alin Banu, coordonatorul ONG-ului local Roma Aresel,a spus că romii din țară câștigă cu 40% mai puțin decât salariul mediu și că facturile medii sunt aproximativ duble față de ce primește o familie de la stat în fiecare lună. Guvernul României a declarat că va oferi sprijin pentru încălzirea locuințelor tuturor cetățenilor care îl vot solicita, cu un ajutor de până la 418 euro de persoană, și a luat măsuri pentru a reduce impactul negativ al crizei, cum ar fi limitarea prețurilor excesiv de ridicate la lemn de foc, scrie sursa menționată.

În Serbia, unde există aproximativ 500.000 de romi, organizația non-profit, Opre Roma Serbia, a organizat proteste în numele comunității pentru inacțiunea autorităților locale care a lăsat zeci de familii fără electricitate timp de șapte luni. Potrivit asociației, Ministerul Energiei din Serbia evaluează acum posibilitatea de a conecta rezidenții la rețeaua de electricitate.

În Marea Britanie, aproximativ 80% dintre romi locuiesc mai degrabă în locuințe permanente decât în ​​locuri ambulante, dar trăiesc în zonele cele mai sărace, în situații de locuințe supraaglomerate. Un sondaj realizat în noiembrie de ONG-ul scoțian Rom Action a constatat că aproximativ 40% dintre membrii comunității din Scoția trăiesc în locuințe insalubre. În plus, aceste familii de multe ori nu au acces la servicii publice esențiale, cum ar fi apă curată, încălzire și transport public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel