Data actualizării:
Data publicării:

ARCAS, arma făcută de o firmă care are legături în România, controversa momentului. Un computer alege cine MOARE și cine trăiește - VIDEO

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
ARCAS, arma făcută de o firmă care are legături în România, controversa momentului. Un computer alege cine MOARE și cine trăiește / Foto: Captură video Youtube
ARCAS, arma făcută de o firmă care are legături în România, controversa momentului. Un computer alege cine MOARE și cine trăiește / Foto: Captură video Youtube

O armă performantă dă fiori autorităților din lumea întreagă.

O armă performantă a fost creată de o firmă care are legături în România și este deja folosită de armata israeliană, scrie Realitatea.net. Aceasta este cu totul diferită față de ceea ce am văzut până acum. Noua tehnologie folosește inteligența artificială care detectează distanțele, face corecțiile balistice și poate să distingă între camarazi și dușmani.

Mai mult, arma este atât de performantă încât în luptele urbane, în care sunt mulți civili, poate să distingă atacatorii de persoanele inofensive. Sistemul folosit este unul extrem de controversat pentru că decizia dintre cine trăiește și cine moare este luată, în mare măsură, de computer, nu de om.

Arma devine o mașină de luptă

Tehnologia ar transforma armele convenționale în mașini de luptă. Cu ajutorul acestora soldații ar putea trage perfect cu arma la șold sau după colț, asta pentru că omul este ajutat de un computer să măsoare distanța până la țintă, să facă corecția balistică și să detecteze inamicii. Numit ARCAS, sistemul poate identifica inamicii care fug, poate să îi marcheze și să îi țină în vizor, astfel încât soldatul să îi detecteze mai ușor. Totuși, nu este clar cum reușește computerul să distingă că o persoană este pașnică sau că este pericol.

ARCAS este produsă de o companie israeliană care a avut mai multe contracte cu statul român, printre care și modernizarea elicopterelor Puma Socat și a avioanelor MIG 21 Lancer. 

Cum funcționează ARCAS

Un computer alimentat cu inteligență artificială este integrat în mânerul frontal al puștii de asalt, rulând un software inovator și o gamă largă de aplicații. Unitatea computerizată primește și procesează date colectate din câmpul vizual al soldatului, informații tactice din sistemele C2, date de la alți utilizatori ARCAS din echipă și informațiile mecanice ale puștii.

Informațiile de luptă sunt prezentate soldatului și sunt văzute prin vizorul EO sau prin ocularul montat pe cască. Soldații operează sistemul utilizând un buton plasat pe mânerul frontal al puștii și o interfață grafică de utilizator inspirată din lumea jocurilor, scrie elbitsystems.com.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel