Arafat: Fisuri la 11 şcoli, în urma cutremurului din Gorj. Clădirile vor fi expertizate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
Foto: Inquam Photos - Alexandru Prepeliță
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat miercuri că în urma cutremurului din Gorj au apărut fisuri la clădirile a 11 şcoli şi că acestea urmează să fie expertizate. 'Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. 

Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi, bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt doar aspecte superficiale, fisuri superficiale, normal, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci, evaluările se vor face în perioada asta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală', a precizat Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern. El a afirmat că seismul de marţi, cu o magnitudine de 5,7 grade, a afectat 22 de localităţi din 5 judeţe (Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea).

Potrivit şefului DSU, la clădirile afectate s-au produs fisuri care nu au afectat structura, dar urmează să fie realizate evaluări.

'Sunt mai mult fisuri, fisuri care nu reprezintă, până la acest moment, distrugeri structurale. Sunt fisuri externe, care se rezolvă de către locatari în mod normal, pentru că nu e afectată structura, şi locatarii pot să rămână în casele respective. Şi sunt aspecte care, da, trebuie să fie rezolvate în următoarea perioadă. Locatarul le rezolvă. Au fost evaluări făcute, se fac evaluări şi evaluările stabilesc dacă locuinţa necesită cineva să o părăsească sau nu. La acest moment nu s-a pus problema părăsirii vreunei locuinţe, având în vedere că fisurile sunt doar superficiale, sunt de pereţi, sunt de suprafaţă', a spus el.

Două persoane au suferit 'răni uşoare' în urma seismului. 'Una era chiar în sediul primăriei, care a fost afectată. Şi cealaltă în altă parte, dar nu au necesitat îngrijiri în care să fie necesară internarea sau îngrijiri complexe', a precizat Raed Arafat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel