Arafat despre echipele RO-USAR din Turcia: Nu se pune problema retragerii, am fost rugaţi să mai rămânem
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că nu se pune deocamdată problema retragerii echipelor de salvatori români din Turcia, acestea fiind protejate de forţele de ordine la unele dintre misiunile pe care le execută.

"Am discutat cu şeful misiunii (...). În unele misiuni pe care le execută sunt însoţiţi de jandarmi, pentru protecţia lor, dar nu neapărat că au motive să plece de acolo. Deci este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice şi pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin şi să fie întăriri, o echipă de jandarmi când ei lucrează. Dar nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugaţi să mai rămânem o perioadă (...) şi echipele noastre vor rămâne până ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare şi atunci noi suntem pregătiţi imediat să-i aducem înapoi", a declarat, sâmbătă, Raed Arafat, potrivit Agerpres.

În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.

Agenţia Federală Germană pentru Asistenţă Tehnică (THW) şi organizaţia de ajutor I.S.A.R Germania şi-a suspendat, sâmbătă, operaţiunile de salvare în provincia turcă Hatay, grav afectată de seismele de luni, din motive de securitate. Anterior, militari din cadrul unităţii de ajutor în caz de dezastru a armatei austriece şi-au stopat activităţile de salvare în provincia Hatay, indicând la rândul lor "riscuri de securitate" în zonele în care intervin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel