Data publicării:

Arad: Explozii în eprubetă, roboţi şi demonstraţii ale criminaliştilor au atras sute de curioşi la Noaptea Cercetătorilor

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp

Lumea fascinantă a ştiinţei li s-a dezvăluit arădenilor prin experimente şi demonstraţii cu tehnologii moderne, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni, la care poliţiştii criminalişti şi echipamentele lor au fost în centrul atenţiei copiilor, iar exploziile provocate în eprubete i-au uimit pe micii vizitatori.

Evenimentul s-a desfăşurat vineri seară, într-un mall din Arad, de unde sutele de vizitatori de toate vârstele, în special copii, nu au vrut să plece până după ora 22,00, fiind fascinaţi de tehnologiile şi experimentele prezentate de profesori, elevi şi studenţi.

Unul dintre standurile care a creat senzaţie în rândul celor mici a fost cel al poliţiştilor criminalişti, care şi-au prezentat echipamente de laborator sau folosite în cercetările desfăşurate pe teren şi au făcut diferite demonstraţii. Copiii s-au înghesuit să îşi ia amprentele, să se uite prin microscop la probe sau să pună întrebări despre această meserie.

"Am prezentat tehnica de prelevare de urme papilare, capitol la care am avut mare succes. Copiii au fost foarte interesaţi şi de analizarea falsurilor prin diverse spectre de lumină sau cu ajutorul microscopului. Au fost curioşi de instrumentele pe care le folosim şi prima întrebare pe care ne-au pus-o a fost cum pot să devină criminalişti, lucru care ne bucură", a relatat, pentru AGERPRES, Lucian Iova, agent principal în Serviciul de Criminalistică Arad.

Înghesuială a fost şi la un stand la care elevi şi profesori prezentau experimente chimice, cum ar fi mici explozii sub apă provocate prin combinarea unor substanţe.

"Am folosit trei substanţe: acid sulfuric, alcool şi permanganat de potasiu. Se produce o oxidare energică a alcoolului iar sub apă apar scântei, mici explozii care se văd în recipientul din sticlă. Se aud şi pocnituri, iar asta îi impresionează mereu pe copii", explică profesorul Dan Rotariu.

A fost ziua în care copiii nu doar că s-au jucat cu focul la numeroasele experimente ştiinţifice, dar au avut ocazia să vadă şi roboţi creaţi de elevi. Echipa "Delta Force" a Liceului Naţional de Informatică Arad a prezentat un robot conceput de elevi de la specializările mecanică, electronică, electro-tehnică şi IT. Proiectul lor a costat peste 10.000 de euro, dar robotul a obţinut premii la diverse concursuri naţionale.

Mentorul echipei de robotică, Florin Feher, spune că la realizarea robotului au fost folosite, în mare parte, piese create de copii la imprimanta 3D. "A fost o implicare totală a copiilor în acest proiect, iar asta le-a adus locul opt la nivel naţional şi mai multe premii pe construcţia de roboţi", a declarat Feher.

La un stand al studenţilor de la medicină şi biologie, vizitatorii au putut vedea modul în care se cresc plante rare în mediu controlat. "Prezentăm plante in vitro, am adus şi medii de cultură, iar copiii pot vedea experimente, cum se obţin culturi de plante medicinale şi ornamentale. Sunt foarte curioşi, ne întreabă despre specii, cât trăiesc, în cât timp cresc plantele, în ce condiţii trebuie păstrate", spune asistentul de cercetare Mirela Ardelean, din cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" Arad.

Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost un bun prilej şi pentru a se trage un semnal de alarmă cu privire comportamentul alimentar nesănătos şi apetenţa copiilor pentru dulciuri. Echipa Colegiului "Csiky Gergely" Arad a prezentat experimente şi informaţii despre zahărul din alimente îndrăgite de copii. "Avem soluţii de zahăr de diferite concentraţii şi culori, care nu se amestecă între ele, de aceea păstrează turnul de culori din aceste recipiente din sticlă. În pahare alăturate arătăm cum, prin absorbţie, trec soluţiile colorate dintr-un pahar în altul şi prin difuzie se formează noi culori. Panou cu sticle ale diverselor băuturi consumate mai ales de copii arată cantităţile de zahăr aferente fiecăreia. Vrem să tragem un semnal de alarmă pentru copii, cu privire la riscurile de sănătate care apar în urma consumului mare de zahăr", a spus profesorul Mariana Rogoz.

Sutele de vizitatori ai standurilor au fost interesaţi şi de problemele de mediu, tot mai actuale, astfel că reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului au avut ocazia să explice anumite fenomene ale naturii, să ofere informaţii despre ecosistemul pe care îl au în administrare şi să prezinte diferite specii de plante şi animale. "Încercăm să îi punem în contact cu natura mai ales pe copii. Le prezentăm la microscop diverse vietăţi mici, insecte, viermi, zburătoare... Le arătăm tehnologiile pe care le folosim, aparate pentru măsurarea temperaturii apei, PH-ului, sau pentru stabilirea vitezei şi direcţiei curenţilor de apă. Luneta şi un aparat de filmat cu termoviziune au fost atracţia principală, dar şi microscopul", a spus Corneliu Gal, voluntar.

Noaptea Cercetătorilor Europeni s-a încheiat la o oră târzie pentru unii copii, însă nu oboseala se putea vedea pe chipul lor, ci fascinaţia. În afară de tehnologiile noi pe care le-au putut descoperi, au avut parte şi de mici concursuri cu premii.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Atrium Mall, cu sprijinul autorităţilor locale, oraşul Arad fiind unul din cele peste 20 de oraşe din ţară şi 350 din Europa în care au avut loc astfel de manifestări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel