Arabii caută o formulă pentru a-și consolida relațiile cu China fără a irita Statele Unite
În ultimii ani, China, care consideră Statele Unite drept principalul său rival, a căutat să-și consolideze relațiile comerciale și diplomatice cu Orientul Mijlociu.
De marți până sâmbătă, regele Bahrainului Hamad bin Isa Al Khalifa, președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi, președintele Tunisiei Kais Saied și președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, efectuează vizite de stat în China și participă la ceremonia de deschidere a celei de-a zecea Conferințe Ministeriale a Forumului de Cooperare China-Statele Arabe, a declarat Ministerul de Externe al Chinei, notează TheArabWeekly.
Un diplomat chinez a spus că vizita celor patru șefi de stat arabi reflectă pe deplin solidaritatea și cooperarea dintre China și țările arabe, subliniind dorința de a duce relațiile China-Arabe la un alt nivel.
Unii experți cred că o astfel de conferință la nivel înalt ar putea consolida relațiile solide dintre China și țările arabe. În ultimii ani, cooperarea țările menționate s-a extins în domenii mai cuprinzătoare și este de așteptat să joace un rol activ în guvernarea regională și globală, cu un accent cheie pe conflictul în curs dintre Palestina și Israel.
„Cei doi factori (Forumului de Cooperare China-Statele Arabe și Inițiativa Belt and Road) împreună au promovat relațiile arabo-chineze la un nivel complet diferit,” a spus Magdy Amer, fost ambasador egiptean în China.
În ultimii ani, China, care consideră Statele Unite principalul său rival, a căutat să-și consolideze relațiile comerciale și diplomatice cu Orientul Mijlociu, o mare parte a acestuia aflându-se tradițional sub influența americană.
Beijingul a intermediat anul trecut apropierea diplomatică între două mari puteri regionale, Iran și Arabia Saudită, într-un semn al favorii de care se bucură China în regiune.
În timpul unui turneu în Orientul Mijlociu în ianuarie, ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit cu președintele egiptean la Cairo și a spus că relațiile dintre cele două țări au atins „cel mai bun nivel”.
În sesiunile anterioare ale Forumului de Cooperare China-Statele Arabe, ambele părți s-au susținut reciproc în interesele lor de bază. În contextul intensificării competiției strategice între marile puteri, țările arabe au susținut constant China în probleme cheie precum problema Taiwanului, Marea Chinei de Sud, Xinjiang și Hong Kong.
Lumea arabă și Orientul Mijlociu au, de asemenea, propriile lor preocupări, inclusiv problema palestiniană și securitatea în regiunea Golfului.
Egiptul, Arabia Saudită și EAU au devenit recent membri ai mecanismului BRICS. Acest lucru a deschis mai multe oportunități de cooperare între China și lumea arabă în domeniul guvernării globale.
China și țările arabe sunt, de asemenea, parteneri în Inițiativa de Securitate Globală propusă de China.
La începutul acestei luni, președintele chinez Xi Jinping a spus într-un mesaj de felicitare către Summitul Ligii Arabe desfășurat în Bahrain că „relațiile China-Arabe sunt în prezent în cea mai bună formă din toate timpurile” și a sperat că întâlnirea de la Beijing va aprofunda și mai mult cooperarea în diverse domenii, în beneficiul celor două popoare.
China a fost cel mai mare partener comercial al statelor arabe pentru mai mulți ani consecutivi, cu volumul anual al comerțului crescând de peste zece ori, de la aproximativ 37 de miliarde de dolari în 2004 la aproape 400 de miliarde de dolari anul trecut.
Acum, Inițiativa Belt and Road a Chinei a fost integrată cu toate schemele de dezvoltare ale celor 22 de state arabe, ducând creșterea comună China-Arabe la un nou nivel.
Pe plan politic, China vede Liga Arabă ca pe un susținător al independenței și autonomiei, care s-a angajat de mult timp în unitatea și auto-îmbunătățirea lumii arabe, promovând dezvoltarea pașnică și stabilă a Orientului Mijlociu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News