Data publicării:
Arabia Saudită, tot mai interesată de România. Șeful delegației, dr. Ahmed Almufarreh: Ne aflăm aici și pentru a cere ajutorul Guvernului de la București
O delegație a Consiliului de Afaceri Sud-Est Europene din Arabia Saudită a vizitat în aceste zile România. Ei s-au întâlnit la Camera de Comerț și Industrie a țării noastre, condusă de Mihai Daraban, cu numeroși oameni de afaceri interesați de relațiile bilaterale. Șeful delegației saudite, Dr. Abdulrahman Ahmed Almufarreh, a răspuns la câteva întrebări adresate de DCNews.
Reporter: Arabia Saudită este în top 10 națiuni ale lumii din punctul de vedere al produsului intern brut. Dezvoltarea țării dumneavoastră în ultimul deceniu este impresionantă. S-au creat proiecte uriașe fără legătură cu industria petrolului. Sunt hub-uri industriale pentru tehnologie de vârf, se creează orașe noi de la zero pe malurile Mării Roșii, și conform inițiativelor ‘’ Saudi Green Initiave’’ și ‘’Middle East Initiatives’’, prezentate publicului de catre Prințul Moștenitor, Mohammed bin Salman, prin Saudi Vision 2030, există un proiect în derulare care își propune să planteze 10 miliarde de arbori într-un proiect curajos de schimbare a climei. Ce anume vă interesează în România?
Președintele Consiliului: Am semnat cu domnul președinte Mihai Daraban un MOU (Memorandum of Understanding) în privința schimburilor comerciale dintre țările noastre. Avem cu noi 15 oameni de afaceri saudiți care caută oportunități în România. Obiectivul nostru este să ridicăm nivelul actual al relațiilor de import-export între România și Arabia Saudită. De asemenea, căutăm oportunități de investiții în țara dumneavoastră. Ne aflăm aici și pentru a cere ajutorul Guvernului de la București și pentru a se nivela obstacole ce pot să apară în derularea afacerilor. Obstacole ce țin uneori de birocrație sau alte chestiuni similare.
R: Ce domenii de activitate vizați în România?
PC: Avem în vedere IT-ul, cyber security și producția de UAV (drone). Este vorba atât de relații comerciale, cât și de investiții de capital.
R: În domeniul agriculturii ar putea exista multe proiecte.
PC: Într-adevăr, Arabia Saudită importă prin Portul Constanța foarte multe animale. Plănuim în România să diversificăm relația actuală prin înființarea unor abatoare ultramoderne ”halal” – și am putea duce carnea în Arabia Saudită nu cu vaporul, căci atunci ar fi congelată, ci chiar cu avionul, pe măsură ce cererea este în creștere. De asemenea, suntem interesați de metode moderne pentru a planta cei 10 miliarde de copaci. România este o țară foarte verde și poate aveți metode eficiente de plantare mecanizată. Într-adevăr, agricultura ar putea fi un domeniu prioritar. Consiliul Economic al Arabiei Saudite face un efort internațional important. Numai în ultimele 10 zile am dialogat cu Japonia, China, Austria desigur, România, și de la dumneavoastră plecăm în Kosovo.
R: Există și speranțe ca vizita dumneavoastră să se soldeze rapid cu rezultate concrete?
PC: Trebuie să fie așa, trebuie să ne focalizăm asupra proiectelor fiindcă avem ținte la sfârșitul fiecărui an. Dacă nu vedem creșteri, vom merge în alte părți ale lumii.
Declarația Președintelui Consiliului Saudit este și un semnal de alarmă atât pentru administrație, cât și pentru oamenii de afaceri români că proiectele trebuie să avanseze într-un ritm corespunzător. Altminteri, se pot pierde oportunități uriașe.
Vizita importantei delegații de la Riad s-a desfășurat și grație Excelenței Sale, Dl Ambasador Dr. Mohammed Abdulghani M Khayat, unul dintre cei mai apreciat membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.
Primul și ultimul premier român care a vizitat Arabia Saudită, în 2015, a fost Victor Ponta, prezent de altfel și la întâlnirea de la București. Atunci s-au deschis numeroase căi de comunicare între cele două state. În aproape 9 ani ele au fost folosite mult prea puțin. Delegația saudită și ambasadorul M Khayat ar putea juca un rol fundamental în îmbunătățirea situației actuale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News