Arabia Saudită şi Iranul, avertismente reciproce: Un act de război
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Iran
Iran
Dacă se va dovedi că atacurile din weekendul trecut asupra a două importante facilităţi petroliere saudite au fost executate de pe teritoriul iranian, atunci Arabia Saudită va considera aceasta un act de război, a declarat sâmbătă seara la postul CNN, citat de Reuters, ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir.

Dacă se va dovedi că atacurile din weekendul trecut asupra a două importante facilităţi petroliere saudite au fost executate de pe teritoriul iranian, atunci Arabia Saudită va considera aceasta un act de război, a declarat sâmbătă seara la postul CNN, citat de Reuters, ministrul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, adăugând însă că nimeni nu vrea război şi că ţara sa doreşte ca această criză să se încheie paşnic, un mesaj conciliant venind şi din partea preşedintelui iranian, Hassan Rouhani.

Considerăm Iranul responsabil pentru că rachetele şi dronele lansate asupra Arabiei Saudite (...) sunt de producţie iraniană şi livrate de Iran, a indicat oficialul saudit. Însă lansarea unui atac de pe teritoriul său, dacă aşa s-a întâmplat, ne plasează într-o categorie diferită (...), acesta ar fi considerat un act de război, a completat ministrul Adel al-Jubeir.

"Riscă posibilitatea unei acţiuni militare"

Dacă ei (iranienii n.red) continuă pe această cale, atunci riscă posibilitatea unei acţiuni militare (...) Dar nimeni nu vrea război. Toată lumea doreşte o soluţie paşnică şi ca în final rezultatul să fie încheierea politicilor agresive ale Iranului, a conchis oficialul saudit.

El a spus anterior în faţa presei că Riadul aşteaptă rezultatul unei investigaţii, la care a invitat să participe şi experţi internaţionali, cu privire la atacul din 14 septembrie asupra rafinăriei de la Abqaiq, cea mai mare din lume, şi asupra exploatării petroliere de la Khurais. Conform armatei saudite, 18 drone şi 7 rachete de croazieră au fost lansate asupra celor două instalaţii vizate dinspre nord, negând aşadar că atacul ar fi fost executat de rebelii houthi din Yemen, care l-au revendicat.

Întindem o mână prietenească ţărilor vecine"

La Teheran, preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a încercat şi el să tempereze duminică tensiunile cu emiratele din Golf, în special cu Arabia Saudită. El a profitat de o paradă militară la Teheran pentru, pe de o parte, a lansa un avertisment despre forţa defensivă a armatei iraniene în cazul unui atac asupra ţării sale, şi pe de altă parte de a transmite un mesaj conciliant.

Întindem o mână prietenească ţărilor vecine şi suntem dispuşi inclusiv să uităm erorile lor trecute, pentru că situaţia este în aşa fel încât inamicii islamului şi ai regiunii, adică SUA şi sionismul (Israel) doresc să profite de breşa şi diviziunea dintre noi, a spus Rouhani, citat de agenţia EFE. În acest context, el a anunţat că va prezenta la Adunarea Generală a ONU o iniţiativă intitulată Coaliţia pentru Speranţă şi Pace în Ormuz, strâmtoarea strategică aflată în centrul tensiunilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel