Arabia Saudită oferă Ucrainei un sprijin în valoare de 400 de milioane de dolari
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter @pacificjournal
Sursa foto Twitter @pacificjournal
Faisal bin Farhan al Saud, s-a întâlnit duminică, 26 februarie, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: ”Depunem toate eforturile posibile pentru a alina suferința poporului ucrainean”,

Arabia Saudită a semnat un acord și un memorandum de înțelegere cu Ucraina, oferind țării distruse de război ajutor umanitar de 400 de milioane de dolari în timpul vizitei la Kiev a unei delegații la nivel înalt, a anunțat duminică ministerul saudit de Externe, Faisal bin Farhan al Saud.

Ministrul saudit de Externe, prințul Faisal bin Farhan, a condus delegația Regatului și a fost primit de președintele ucrainean la reședința prezidențială de la Kiev.

De asemenea, Faisal bin Farhan s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, și cu șeful biroului președintelui ucrainean, Andriy Yermak. Înalt diplomatul saudit a discutat despre oportunitățile de consolidare a cooperării bilaterale într-o gamă largă de domenii, pe lângă revizuirea evoluțiilor regionale și internaționale de interes comun, a declarat ministerul de Externe saudit, potrivit Al Arabiya.

Eforturile diplomatice ale Regatului au vizat rezolvarea pașnică a crizei ucrainene printr-o soluție politică și aspecte asistenței saudite oferite Ucrainei și poporului său pentru a ajuta la atenuarea repercusiunilor sociale și economice negative ale războiului.

Acordul semnat este un program comun de cooperare în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor umanitar Ucrainei, a informat agenția de presă de stat SPA.

Memorandumul de înțelegere a promis că Fondul Saudit pentru Dezvoltare va finanța derivatele petroliere ale Ucrainei în valoare de 300 de milioane de dolari și a fost semnat de directorul executiv al fondului, Sultan Abdulrahman al-Marshad.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Arabia Saudită și-a menținut o poziție neutră. Ea a cerut detensionare, a oferit sprijin Kievului, menținând în același timp status quo-ul relației sale cu colegul membru OPEC+ Moscova și și-a exprimat disponibilitatea de a media între părțile în conflict pentru a ajunge la o soluție pașnică.

La sfârșitul anului trecut, Arabia Saudită a votat în favoarea unei rezoluții ONU care condamna mișcările Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean; o decizie pe care Kiev a lăudat-o. În plus, prințul moștenitor saudit a avut un rol esențial în medierea eliberării a 10 prizonieri de război (POW) de diferite naționalități, ca parte a unui schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.

Între timp, prințul moștenitor a rămas în contact regulat cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre cooperarea în cadrul OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia).

Cei doi lideri s-au concentrat pe menținerea stabilității pieței petrolului în lumina impactului evoluțiilor războiului ruso-ucrainean, cum ar fi sancțiunile occidentale asupra industriei petroliere din Moscova și introducerea unor plafoane de preț pentru produsele rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel