Ar trebui să faci o plimbare după masă? Iată de ce ar putea ajuta digestia.
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Este tentant să te întorci la birou imediat după prânz sau să te așezi confortabil pe canapea după cină, dar unii utilizatori ai rețelelor sociale insistă că există un mod mai bun de a-ți petrece timpul după masă. TikTokerii promovează ceea ce ei numesc "plimbări digestive" după mese - și spun că acestea au beneficii enorme pentru sănătate.

În timp ce unii susțin că mersul pe jos după masă reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, alții declară că rutina este benefică datorită efectelor sale anti-balonare și a impactului asupra digestiei. Iar unii cred că este un factor major în menținerea greutății, scrie Yahoo News.

Nu este niciun secret că mersul pe jos (și mișcarea în general) poate avea un efect major asupra sănătății - dar este mersul pe jos după o masă cu adevărat atât de bun pe cât se spune? Iată ce spun experții.

Este mersul pe jos bun pentru sistemul digestiv?

Pentru a înțelege de ce o plimbare după masă este importantă, trebuie să știm cum funcționează intestinele noastre. "Intestinele noastre sunt foarte bune la un proces numit peristaltism", explică Dr. Nate Wood, "Peristaltismul este, în esență, contracția coordonată a intestinului. Această contractare menține alimentele în mișcare prin corpul nostru din momentul în care le înghițim până când eliminăm reziduurile."

Mișcarea corpului, spune specialistul, stimulează peristaltismul. "Asta înseamnă că, cu cât ne mișcăm mai mult - mers, stretching, sau alte forme de exercițiu - cu atât intestinul se contractă mai puternic și eficient."

Dr. David Clarke, certificat în medicină internă și gastroenterologie, confirmă faptul că aceste contracții ale mușchilor gastrointestinali sunt excelente pentru a accelera golirea stomacului, a îmbunătăți tranzitul prin tractul intestinal și a promova eliminarea gazelor și a materiilor reziduale din sistemul digestiv. Acest lucru ajută la prevenirea balonării și a constipației.

Este și mai bine atunci când mișcarea post-masă permite și eliminarea gazelor – care poate nu este întotdeauna un subiect confortabil de discutat, dar este în cele din urmă benefic pentru sănătatea ta.

Digestia nu este singurul beneficiu

Dr. Ali Khan, subliniază că mersul pe jos ajută și la reglarea nivelului de zahăr din sânge - ceea ce este deosebit de util după o masă. Reglementarea glicemiei implică menținerea unor niveluri stabile de glucoză în fluxul sanguin, crucială pentru menținerea sănătății și energiei. Mersul pe jos după o masă sprijină acest proces, prevenind vârfurile sau prăbușirile nivelurilor de zahăr din sânge.

Există și un alt motiv de ordin psihologic pentru care ați putea dori să mergeți pe jos după o masă. Mersul pe jos are și beneficii asupra sănătății mintale, cum ar fi reducerea stresului. Acest lucru, la rândul său, poate avea un impact pozitiv asupra digestiei.

Cum puteți începe?

Autoritățile sanitare recomandă adulților să facă 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată, precum și două zile de activitate de întărire a mușchilor. Plimbările după masă pot contribui la acele 150 de minute, mai ales dacă mergeți într-un ritm alert.

Mersul pe jos după masă este o modalitate excelentă de a stimula digestia, precum și de a ajuta alte procese corporale imediate. Beneficiile adăugării mai multor mișcări în viața dumneavoastră se extind și pe termen lung.

Vă rugăm să rețineți că acest articol are rol informativ și nu înlocuiește sfaturile medicale profesioniste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel