Urmărește emisiunea live
„Ar putea fi gândit de orice țăran, dar n-ar putea fi scris de orice autor.” Cristea-Enache despre stilul lui Preda / Video
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Sâmbătă, 18 iunie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată psihologiei personajului Ilie Moromete, criticul literar Daniel Cristea-Enache s-a arătat încântat de felul în care Marin Preda descrie lucrurile simple.

"Zâmbesc la expresiile acestea pe care le folosește Marin Preda și pe care le diseminează în textul său într-un mod foarte natural. Fragmentul pe care l-ai citit ar putea fi gândit de un țăran din Câmpia Dunării, dar n-ar putea fi scris de orice autor. Preda are o finețe extraordinară, psihologică, morală și știe din, aparent, simpla, pura descriere a unei scene, să-și caracterizeze și personajul central și personajele din familia lui, din cercul apropiaților săi, așa, într-un fel de cercuri concentrice, văzându-l pe Moromete când își face o țigară sau când urmărește un consătean trecând pe uliță sau când vorbește cu consoarta sau cu vreunul dintre copiii lui, vedem o întreagă tehnică și o întreagă strategie de caracterizare psihologică și morală.”, a explicat Daniel Cristea Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel