„Ar putea fi gândit de orice țăran, dar n-ar putea fi scris de orice autor.” Cristea-Enache despre stilul lui Preda / Video
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 22 iun 2022, 12:24
WhatsApp
Sâmbătă, 18 iunie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată psihologiei personajului Ilie Moromete, criticul literar Daniel Cristea-Enache s-a arătat încântat de felul în care Marin Preda descrie lucrurile simple.

"Zâmbesc la expresiile acestea pe care le folosește Marin Preda și pe care le diseminează în textul său într-un mod foarte natural. Fragmentul pe care l-ai citit ar putea fi gândit de un țăran din Câmpia Dunării, dar n-ar putea fi scris de orice autor. Preda are o finețe extraordinară, psihologică, morală și știe din, aparent, simpla, pura descriere a unei scene, să-și caracterizeze și personajul central și personajele din familia lui, din cercul apropiaților săi, așa, într-un fel de cercuri concentrice, văzându-l pe Moromete când își face o țigară sau când urmărește un consătean trecând pe uliță sau când vorbește cu consoarta sau cu vreunul dintre copiii lui, vedem o întreagă tehnică și o întreagă strategie de caracterizare psihologică și morală.”, a explicat Daniel Cristea Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?