Aproape jumătate dintre polonezi susțin poziția dură a Guvernului de la Varșovia față de Ucraina
Polonezii par a fi din ce în ce mai sătui de sprijinul necondiționat pentru Ucraina, iar sondajele susțin poziția întărită a guvernului polonez față de Ucraina.
Începând cu 15 septembrie, Polonia a pus o interdicție națională unilaterală a importurilor de cereale din Ucraina, ca urmare a expirării embargoului UE asupra importurilor de cereale în cinci țări UE care se învecinează cu Ucraina, care includeau Polonia, Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria, conform RMX.
Guvernul polonez susține că mișcarea este menită să protejeze fermierii polonezi. Anul trecut, inundarea pieței poloneze de cereale a dus la cea mai importantă criză agricolă a țării, care a dus la demisia ministrului Agriculturii de atunci Henryk Kowalczyk.
Într-un sondaj recent realizat de IBRIS pentru ziarul Rzeczpospolita și radioul comercial RMF, respondenților li s-a cerut să evalueze politica actuală a Poloniei față de Ucraina, pe fondul tensiunilor crescute dintre cele două națiuni.
Ce a constatat sondajul
Sondajul arată că 49% dintre participanți fie cu fermitate (16,4%), fie oarecum (32,6%) aprobă poziția dura a guvernului polonez, în timp ce 40,8% dezaprobă, fie puternic (14,3%), fie oarecum (26%).
Alți 10,2% dintre respondenți au fost indeciși. În special, 75% dintre alegătorii partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) și 40% dintre alegătorii opoziției susțin poziția guvernului.
Dr. Arkadiusz Artyszak, profesor la Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia, a comentat rezultatele sondajului.
„Dacă nu ar exista alegeri parlamentare în Polonia, sunt convins că embargoul nu ar persista. Cu toate acestea, cercetările au arătat că alegătorii se așteaptă la acest lucru”, a declarat el pentru Rp.pl.
Prof. Artyszak a subliniat, de asemenea, că problemele excedentare de cereale de anul trecut au fost auto-provocate de guvernul PiS.
„Avertismentele fermierilor polonezi au fost respinse și nu a fost introdus niciun control al calității la granițe. În schimb, s-au depus toate eforturile pentru a facilita afluxul de cereale ucrainene”, a spus el.
UE a permis importurile fără tarife de produse scutite de taxe vamale din Ucraina în luna mai a anului precedent. În consecință, importurile de cereale în Polonia s-au triplat de la 1,1 milioane de tone în 2021 la 3,2 milioane de tone în 2022, cu creșteri semnificative la grâu și porumb, cu peste 2 milioane de tone importate.
Fermierii polonezi s-au luptat să-și vândă produsele, ceea ce a determinat guvernul să introducă subvenții speciale pentru fermieri și să gestioneze surplusul de cereale blocat în silozuri.
Mai mult, în primele patru luni ale acestui an, în timpul protestelor fermierilor în curs, aproape 338.000 de tone de grâu au fost importate din Ucraina. Acest volum este de 610 ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. O mare parte din acestea au fost inițial clasificate drept „cereale tehnice” la intrarea în Polonia, dar ulterior au fost vândute consumatorilor polonezi și ca cereale furajere. O echipă specială de investigație din Rzeszów analizează în prezent această chestiune.
Discuțiile între miniștrii agriculturii din Polonia și Ucraina, menite să ajungă la un acord privind cerealele, sunt în desfășurare. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a propus subvenții pentru tranzitul cerealelor ucrainene și sugerează mutarea inspecțiilor din Polonia în Lituania și Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News