Data publicării:
Aproape gata cu chiriile în blocuri cu risc seismic. Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ – Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Pentru că România este o țară cu seismicitate ridicată, se dorește modificarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.
Conform proiectului de lege, printre altele:
(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.
Totodată, prin pct. 8 din proiectul de lege se modifică art. 20, alineatul (1), litera a) din Legea 212/2022, cu modificările ulterioare, după cum urmează:
„a) obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții. În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se face cu acordul scris al jumătate plus unul din numărul proprietarilor. Prevederile art. 10 rămân aplicabile”
50%+1 proprietar va fi suficient pentru intrarea în programul de consolidare. Conform proiectului. „În contextul actual, luând în considerare faptul că dreptul la viață este vădit superior dreptului de proprietate, este strict necesară adoptarea modificărilor prezentate anterior, în vederea demarării cu celeritate a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la cât mai multe clădiri cu destinația principală de locuință.”
VEZI ȘI: Clădirile vechi, riscuri la cutremur. Oana Florea (PSD) propune modificarea legislației - https://www.dcnews.ro/cladirile-vechi-riscuri-la-cutremur-oana-florea-psd-propune-modificarea-legislatiei_906163.html
VEZI ȘI: Cum arată un apartament dintr-un bloc cu bulină roșie din centrul Bucureștiului: Ați avea curaj să dormiți aici? video - https://www.dcnews.ro/cum-arata-un-apartament-dintr-un-bloc-cu-bulina-rosie-din-centrul-bucurestiului-ati-avea-curaj-sa-dormiti-aici-video_905441.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News