”Aproape 6 milioane plătesc și aproape 19 milioane beneficiază”. Ministrul Sănătății: Diferența trebuie acoperită de bugetul de stat. Este nevoie de găsirea unei soluții
Află ce declarații a făcut ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Sistemul public s-a îmbunătățit foarte mult, mai ales că sursele de finanțare ale sistemului privat, cel puțin în domeniul oncologiei, provin din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, deci, e vorba de fonduri publice. Servicii private, dar finanțate de la bugetul Fondului Unic de Asigurări de Sănătate, pe de o parte. Pe de altă parte, dumneavoastră spuneți că s-au dublat contribuțiile, da, dar să știți că dacă adunăm cele două bugete, bugetul Casei de Asigurări de Sănătate și bugetul Ministerului Sănătății, ajungem pe la 80 de miliarde de lei. Deci, e clar că diferența între 44, cât ați menționat dumneavoastră, și 80 de miliarde de lei, deci, o sumă extrem de mare, vine de la bugetul de stat.
Contributivitate din construcții și IT
Creșterea colectării fondurilor către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate este imperioasă. Fie că o să discutăm de o mărire a contributivității, nu în termen procentuali, ci în termen de persoane care să contribuie, gândiți-vă doar că anul trecut o categorie care însuma aproape 1.000.000 de persoane a fost inclusă. Toți cei care lucrează în construcții și în IT, ei nu plăteau contribuții la asigurări de sănătate, dar beneficiau de serviciile care sunt suportate din fond. Noi reușim să avem undeva în jur de 6% din PIB în sănătate, față de circa 9% cât este media Uniunii Europene, pentru că și numărul celor care contribuie la fond este mic, ajuns la 6 milioane în urma măsurii despre care v-am spus, luată de Ministerul Finanțelor, dar beneficiază de trei ori mai mulți. Beneficiază aproape 19 milioane de persoane de servicii.
Soluție financiară
(...) Numărul contributorilor este mic, 6 milioane plătesc, aproape 6 milioane plătesc și aproape 19 milioane beneficiază. Este nevoie de găsirea unei soluții financiar. Eu nu sunt expert în finanțe, dar trebuie să existe și o finanțare corespunzătoare. O colectare de 44 de miliarde, spuneați dumneavoastră, o cheltuială în total 62 de miliarde la Casă, plus 18 care finanțează, sigur, și investițiile sunt incluse aici, de la Ministerul Sănătății. Vă dați seama că această diferență trebuie acoperită de bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în direct la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News