Aproape 30% dintre utilizatorii de internet din Rusia păcălesc statul pentru a vedea conținutul interzis de Kremlin
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
În martie-iulie, Rusia a devenit a doua țară din lume în ceea ce privește cel mai mare număr de descărcări de software VPN, pierzând primul loc în fața Indiei. Acum, aceste tehnologii sunt folosite de până la 30% din numărul total de utilizatori de internet ruși.

Potrivit serviciului de analiză AppMagic, în cele trei săptămâni din iulie, locuitorii Federației Ruse au descărcat aplicația VPN de peste 12 milioane de ori. În ianuarie 2022, au fost doar două milioane de descărcări, în iulie 2021 - 2,7 milioane. Tehnologia VPN îți schimbă adresa de internet, în așa fel încât să poți avea acces la conținutul disponibil în alte țări.

Cele mai populare servicii printre ruși sunt Super Unlimited Proxy, Secure VPN, VPN Proxy Master, 1.1.1.1, Turbo VPN. Numărul total al descărcărilor acestora a depășit de 60 de milioane de ori.

Potrivit Google Trends, interesul VPN pentru Rusia a atins apogeul în perioada 13-19 martie, urmat de 29 mai-4 iunie și 17-23 iulie. Recent, VPN-urile din motorul de căutare Google au fost căutate în principal de locuitorii din Moscova, regiunea Moscova, Sankt Petersburg, regiunile Kaliningrad și Yaroslavl. Cele mai frecvent menționate aplicații în aceste căutări au fost 1.1.1.1, Lantern, Psiphon și Super VPN.

Numărul de descărcări ale serviciilor VPN este asociat cu blocarea nu numai a resurselor de internet, ci și a programelor VPN în sine. Prin urmare, rușii au de obicei instalate mai multe aplicații diferite pe gadgeturile lor pentru a ocoli restricțiile, a explicat Ivan Begtin, șeful ANO Tsifrovaya Kultura.

Stanislav Shakirov, directorul tehnic al Roskomsvoboda, a adăugat că ponderea utilizatorilor VPN ruși ar putea ajunge până la 30%, ceea ce este în concordanță cu cifrele Chinei. El a sugerat că creșterea numărului de descărcări de servicii este asociată cu o creștere a numărului de noi utilizatori VPN în Rusia.

Rușii au început să descarce în mod activ programe VPN după izbucnirea războiului din Ucraina, blocarea mai multor rețele sociale și a multor instituții media. La sfârșitul lunii mai, Roskomnadzor a început să blocheze serviciile VPN populare, atât gratuite, cât și plătite.

 

Google va fi interzis în regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de Rusia

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk susține că motorul de căutare promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor”, informație falsă, în mod vădit.

Motorul de căutare Google urmează să fie interzis în regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, ocupate de Rusia, în urma invaziei nejustificate, după ce autoritățile pro-ruse de acolo au acuzat gigantul tehnologic american că promovează „terorismul și violența împotriva tuturor rușilor”, potrivit The Moscow Times.

Într-o declarație postată pe serviciul de mesagerie socială Telegram, Denis Pushilin, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DPR), a declarat: „Propaganda inumană a Ucrainei și a Vestului a depășit de mult toate granițele. Există o adevărată persecuție a rușilor.” Cu toate acestea, el nu a oferit exemple concrete de ruși persecutați de Ucraina sau de Occident, bazat strict pe considerente etnice sau de cetățenie rusă.

El a acuzat motorul de căutare Google că se află în fruntea acestui efort, spunând că „în mod deschis, la ordinul curatorilor săi din partea guvernului SUA, promovează terorismul și violența împotriva tuturor rușilor și în special a populației din Donbas”. 

Anunțând decizia de a bloca Google, Pushilin a adăugat: „Așa fac ei în orice societate cu criminali: sunt izolați de ceilalți oameni. Dacă Google încetează să-și urmărească politica penală și revine la curentul principal al legii, moralității și bunului simț, nu vor fi obstacole în calea activității sale.” Nici pentru aceste declarații nu au fost oferite exemple concrete.

RPD și Republica Populară Luhansk (LPR) au interzis anterior Facebook și Instagram, care au fost, de asemenea, restricționate în Rusia, după ce un tribunal de la Moscova l-a găsit pe proprietarul Facebook Meta vinovat de „activitate extremistă”.

Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele state membre ONU care recunosc republicile autoproclamate din Donețk și Lugansk ocupate ca autorități legitime. DPR și LPR au fost înființate în 2014 și au fost declarate organizații teroriste de autoritățile de la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel