Amendă record pentru Apple: 1,84 miliarde de euro pentru practici anticoncurențiale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Comitetul European pentru Concurență a aplicat gigantului american Apple o amendă record de 1,84 miliarde de euro pentru limitarea abilității dezvoltatorilor de aplicații muzicale de a informa utilizatorii despre opțiunile de plată din afara App Store, relatează Reuters.

Comisia Europeană a amendat gigantul american Apple cu suma record de 1,84 miliarde de euro pentru practici anticoncurențiale. Aceasta este prima amendă de acest tip pentru companie și vine ca urmare a unei plângeri depusă de Spotify în 2019.

Acuzațiile se referă la restricțiile impuse de Apple dezvoltatorilor de aplicații muzicale din cadrul App Store. Mai exact, Apple îi împiedica pe aceștia să informeze utilizatorii despre opțiunile de plată din afara App Store.

Comisia Europeană susține că aceste restricții constituie practici comerciale neloiale și creează condiții inegale pentru furnizorii de servicii de streaming muzical. De asemenea, amenda include o sumă suplimentară ca factor de descurajare pentru Apple, având în vedere amploarea prejudiciului cauzat.

Margrethe Vestager, șefa secției de concurență din cadrul Comisiei Europene, a declarat: " timp de zece ani, Apple și-a abuzat poziția dominantă pe piața distribuției de aplicații de streaming muzical prin App Store. Compania a restricționat dezvoltatorii să informeze consumatorii despre servicii alternative, mai ieftine, disponibile în afara ecosistemului Apple. Acest lucru este ilegal conform normelor UE privind concurența."

Apple a criticat decizia UE și a anunțat că o va contesta în instanță. Compania susține că această decizie nu are nicio bază reală și ignoră realitatea unei piețe concurențiale și în continuă dezvoltare.

De asemenea, Apple subliniază că principalul beneficiar al acestei decizii este compania suedeză Spotify, care nu plătește comision companiei Apple deoarece își vinde abonamentele pe propriul website, nu prin App Store.

Amenda aplicată Apple reprezintă un sfert din suma totală a amenzilor date de UE către Google în ultimul deceniu pentru practici anticoncurențiale. Spre deosebire de cazul Spotify, Apple negociază în prezent cu UE pentru a evita o amendă într-un alt dosar de concurență, oferind concurenților acces la propriul sistem de plăți mobile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel