Apple şi Samsung amendate în Italia pentru update-uri software
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Autoritatea pentru concurenţă din Italia a decis miercuri să amendeze cu 10 milioane de euro producătorul american de telefoane Apple Inc. şi cu cinci milioane de euro rivalul sud-coreean Samsung Electronics Co, ca urmare a plângerilor potrivit cărora cei doi producători au folosit update-urile software pentru a încetini performanţele telefoanelor mobile.

Împotriva Apple şi Samsung au fost demarate mai multe anchete la nivel mondial însă autoritatea pentru concurenţă din Italia este prima care a decis să impună o amendă. "Societăţi din grupul Apple şi din grupul Samsung au adoptat practici comerciale incorecte", a concluzionat Autoritatea pentru concurenţă din Italia la finalul anchetei sale. Potrivit rezultatelor acestei anchete, unele update-uri software pentru telefoanele Apple şi Samsung "au provocat grave disfuncţionalităţi şi au redus semnificativ performanţele, accelerând astfel procesul de înlocuire", informează Reuters şi AFP. 

"Concret, Samsung i-a obligat pe proprietarii de smartphone-uri Note 4 să instaleze o versiune a sistemului de operare Android prevăzută pentru noul model, Note 7, provocând astfel probleme proprietarilor unor modele mai vechi de smartphone-uri care nu erau adaptate să ruleze noua versiune. 

La fel şi în cazul Apple, care a obligat proprietarii de smartphone-uri din seria iPhone 6 să instaleze sistemul operaţional dezvoltat pentru modelul iPhone 7, iar ulterior şi un update software pentru acest sistem, ceea ce a provocat utilizatorilor probleme similare cu cele întâmpinate de proprietarii de telefoane Samsung. În plus, Apple a fost amendat şi pentru că nu a reuşit să ofere clienţilor informaţii clare cu privire la modul în care să menţină sau eventual să înlocuiască bateriile telefoanelor", relatează Agerpres.

Apple a recunoscut anul trecut că anumite programe software pentru iPhone au avut ca efect încetinirea performanţelor anumitor telefoane, din cauza problemelor provocate bateriilor, dar a dezminţit că a scurtat intenţionat durata de viaţă a unui produs. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel