Apple și China, o poveste despre afaceri și încălcarea drepturilor utilizatorilor. Ce a pierdut gigantul tech
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
CEO-ul Apple, Tim Cook, a luat o inițiativă cel puțin neobișnuită. Acesta ar fi semnat un acord de 275 de miliarde de dolari cu China în 2016, pentru a preveni o represiune a guvernului comunist asupra afacerilor din țara comunistă.

The Information relatează că CEO-ul Apple, Tim Cook, a semnat un acord cu China în urmă cu cinci ani, cu o valoare de 275 de miliarde de dolari pentru a preveni restricțiile asupra afacerilor din țara comunistă. Ca parte a acordului, Apple a acceptat să ajute firmele chineze să construiască „cele mai avansate tehnologii de producție” și să investească „multe miliarde de dolari” în țară. Acordul pe cinci ani a fost conceput pentru a-i liniști pe oficialii guvernamentali chinezi care au considerat că Apple nu reușește să investească suficient în economia chineză, scrie Breibart

În 2016, Cook a făcut lobby în jurul oficialilor guvernamentali chinezi cu privire la reglementările care amenințau serviciile Apple, inclusiv App Store, Apple Pay și iCloud. Cook a semnat acordul cu China în timpul uneia dintre numeroasele sale vizite din acel an, după ce acțiunile autorităților de reglementare chineze au afectat vânzările de iPhone în Asia.

Apple, promisiuni de investiții în China

Un memoriu al înțelegerii a fost creat de echipa de afaceri guvernamentale a Apple din China, alături de Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din China, pentru a îmbunătăți relațiile companiei cu liderii chinezi. De asemenea, directorii Apple au transformat într-o prioritate întâlnirea cu oficiali guvernamentali de top din China după ce reglementările din 2016 au afectat iTunes.

Acordul a determinat Apple să se angajeze să ajute producătorii chinezi să construiască cele mai avansate tehnologii de producție” și să specializeze lucrătorii. De asemenea, a inclus promisiuni pentru a folosi furnizori chinezi în cazul mai multor piese pentru dispozitivele Apple, de a dezvolta contracte cu firme de software chineze, de a lucra cu universități chineze și de a investi „cu multe miliarde de dolari mai mult”, decât investise deja Apple în China.

Apple s-a angajat în continuare să „crească împreună cu întreprinderile chineze pentru a obține beneficii reciproce și o situație câștigătoare”, să dezvolte industriile IT din China, să promoveze educația în domeniile științei, tehnologiei, educației și protecției mediului. În schimb, China a fost de acord să ofere „Suportul și asistența necesare”.  

Concesii pentru a rămâne în China

Apple a făcut eforturi pentru a se înțelege cu China. A fost raportat în mai 2021 că Apple a făcut o serie de concesii guvernului chinez pentru a continua operațiunile în țară. The New York Times scria pe acest subiect:

„În interior, Apple se pregătea să stocheze datele personale ale clienților săi chinezi pe servere de computere conduse de o firmă chineză deținută de stat. Tim Cook, directorul executiv al Apple, a declarat că datele sunt în siguranță. Dar la centrul de date din Guiyang, despre care Apple spera să fie finalizat până luna viitoare (i.e. iunie), și un altul din regiunea Mongoliei Interioare, Apple a cedat în mare parte controlul guvernului chinez.

Angajații de stat chinezi gestionează fizic computerele. Apple a abandonat tehnologia de criptare pe care a folosit-o în altă parte, după ce China nu a permis folosirea ei. Cheile digitale care deblochează informațiile de pe acele computere sunt stocate în centrele de date pe care sunt menite, de altfel, să le securizeze”. 

Datele, deținute de o companie de stat din China

The Times mai susține că, în timp ce reglementările din SUA interzic Apple să predea date autorităților chineze, stocarea datelor utilizatorilor pe serverele locale din China creează o lacună care permite acest lucru. O firmă chineză numită Guizhou-Cloud Big Data (GCBD), este de fapt proprietarul legal al datelor clienților Apple iCloud din China. Din acest motiv, autoritățile chineze pot cere accesul la date de la GCBD și nu de la Apple.

Din 2017, aproximativ 55.000 de aplicații au fost eliminate din Apple App Store din China, conform datelor furnizate de Sensor Tower. Unele dintre aplicații au inclus posturi de știri străine, aplicații de mesagerie criptate, servicii de întâlniri gay și VPN-uri care le permit utilizatorilor să ocolească restricțiile stricte de internet ale Chinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel