Apple pierde teren în fața Samsung în primul trimestru al anului 2024
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Vânzările de smartphone-uri Apple (AAPL.O) au scăzut cu aproximativ 10% în primul trimestru al anului 2024, ca urmare a concurenței intense din partea producătorilor de smartphone-uri Android, potrivit datelor firmei de cercetare IDC, scrie Reuters.

Volumul global al vânzărilor de smartphone-uri a crescut totuși cu 7,8% la 289,4 milioane de unități în perioada ianuarie-martie, Samsung (005930.KS) câștigând primul loc cu o cotă de piață de 20,8%.

Declinul accentuat al vânzărilor pentru Apple vine după performanța sa puternică din trimestrul precedent, când a depășit Samsung devenind liderul mondial al pieței telefoanelor. Acum, compania americană a revenit pe locul al doilea, cu o cotă de piață de 17,3%, în timp ce branduri chinezești precum Huawei continuă să câștige teren.

Xiaomi, unul dintre cei mai importanți producători de smartphone-uri din China, a ocupat a treia poziție cu o cotă de piață de 14,1% în primul trimestru. Samsung din Coreea de Sud, care și-a lansat noua gamă de smartphone-uri Galaxy S24 la începutul anului, a livrat peste 60 de milioane de telefoane în această perioadă. Vânzările globale ale smartphone-urilor Galaxy S24 au înregistrat o creștere de 8% față de performanțele seriei Galaxy S23 în primele trei săptămâni de disponibilitate, conform datelor furnizate de Counterpoint.

Conform IDC, Apple a livrat doar 50,1 milioane de iPhone-uri în primul trimestru, în scădere față de 55,4 milioane de unități comercializate în aceeași perioadă a anului trecut. În China, vânzările de smartphone-uri Apple au scăzut cu 2,1% în ultimul trimestru al anului 2023 față de anul anterior, subliniind provocările cu care se confruntă compania americană pe a treia sa cea mai mare piață. Această situație este cauzată de restricțiile impuse de unele companii și agenții guvernamentale chinezești, care limitează utilizarea dispozitivelor Apple de către angajați – o măsură care oglindește restricțiile guvernului SUA asupra aplicațiilor chinezești din motive de securitate.

În luna iunie a acestui an, compania din Cupertino, California, va organiza Conferința Mondială a Dezvoltatorilor (WWDC), unde va prezenta actualizări ale software-ului care alimentează iPhone-urile, iPad-urile și alte dispozitive Apple. Investitorii urmăresc cu atenție evoluțiile legate de dezvoltarea inteligenței artificiale la Apple, o zonă în care compania a oferit până acum puține detalii despre integrarea acestei tehnologii în dispozitivele sale. La începutul acestui an, Apple a pierdut titlul de cea mai valoroasă companie din lume în fața Microsoft.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel