Data publicării:

Apple, o nouă încălcare a regulilor de concurență UE. Ce riscă gigantul

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Fotografie de la Armand Valendez: Pexels
Fotografie de la Armand Valendez: Pexels

Apple a fost găsită vinovată de încălcarea unor noi legi extinse ale UE, concepute pentru a permite companiilor mai mici să concureze și pentru a permite consumatorilor să găsească aplicații mai ieftine și alternative în magazinul de aplicații al gigantului tehnologic.

Comisia Europeană. consideră că producătorul de iPhone a încălcat noile legi concepute pentru a proteja concurenții mai mici împotriva platformelor mari de tehnologie, scrie The Guardian.

„Prea mult timp, Apple a eliminat companiile inovatoare, negând consumatorilor noi oportunități și opțiuni,” a declarat Thierry Breton, comisarul european responsabil pentru piețele digitale, pe rețeaua de socializare X.

În constatările preliminare, împotriva cărora Apple poate face apel, Comisia Europeană a afirmat că regulile sale de funcționare nu respectă Actul privind Piețele Digitale (DMA) deoarece împiedică dezvoltatorii de aplicații să direcționeze liber consumatorii către canale alternative pentru oferte și conținut. Compania are 12 luni pentru a se conforma înainte de a se confrunta cu amenzi de până la 10% din veniturile sale încasate la nivel global, dar Uniunea Europeană speră că dialogul aflat în curs va duce la conformare mai degrabă decât la sancțiuni.

În plus, comisia a deschis o nouă procedură de neconformitate împotriva Apple din cauza preocupărilor că noii termeni contractuali ai companiei pentru dezvoltatorii de aplicații terți nu îndeplinesc cerințele DMA. Aceasta este a treia investigație de neconformitate deschisă de comisie împotriva Apple de la intrarea în vigoare a DMA anul trecut și a șasea în total, cu două alte anchete în curs împotriva Google și una împotriva Meta, proprietarul rețelei Facebook.

În centrul constatărilor de luni se află trei elemente ale practicilor Apple, inclusiv taxele percepute dezvoltatorilor de aplicații pentru fiecare achiziție făcută în termen de șapte zile de la legarea către aplicația comercială. Comisia spune că o taxă pentru un astfel de serviciu de intermediere este justificabilă, dar ceea ce percepe Apple depășește strictul necesar.

În constatările sale preliminare din investigația anterioară, UE a reiterat că noile legi digitale cer ca Apple să asigure că dezvoltatorii ar trebui să poată informa gratuit clienții despre posibilități alternative mai ieftine de achiziție, să îi direcționeze către aceste oferte și să le permită să facă achiziții. Ca parte a noii investigații, comisia examinează taxa de 0,50 eurocenți, sau "taxa de tehnologie de bază”, pe care Apple o cere de fiecare dată când o aplicație a unui dezvoltator este instalată pe un telefon.

Acuzațiile că Apple încalcă legea UE sunt primele împotriva unei companii de tehnologie conform DMA, legislație de referință introdusă în august anul trecut pentru a asigura că șase „platforme online foarte mari” desemnate, inclusiv Google, Amazon, Meta și ByteDance (TikTok), concurează corect. Comisia a mai constatat că Apple a făcut dificilă găsirea informațiilor despre prețuri pentru clienți, cerându-le să „legătura” către o pagină web unde clientul putea găsi detaliile contractului.

„Dacă punctele de vedere preliminare ale comisiei vor fi confirmate în cele din urmă, niciunul dintre cele trei seturi de termeni de afaceri ale Apple nu ar respecta articolul 5(4) din DMA, care cere ca gatekeepers să permită dezvoltatorilor de aplicații să direcționeze consumatorii către oferte în afara magazinelor de aplicații ale gatekeeper-ilor, gratuit.” a declarat Comisia.

UE a comparat constatările preliminare de luni cu etapa de mijloc a unei investigații formale antitrust, în timpul căreia unei companii i se arată o declarație de obiecție și i se oferă timp să-și corecteze practicile anti-concurențiale. Apple a declarat că a făcut o serie de schimbări pentru a se conforma cu DMA în ultimele luni, ca răspuns la feedback-ul de la dezvoltatori și la investigațiile Comisiei Europene.

„Suntem încrezători că planul nostru respectă legea și estimăm că mai mult de 99% dintre dezvoltatori ar plăti aceleași taxe sau mai puțin către Apple conform noilor termeni de afaceri pe care i-am creat. Toți dezvoltatorii care fac afaceri în UE pe App Store au posibilitatea de a utiliza capacitățile pe care le-am introdus, inclusiv abilitatea de a direcționa utilizatorii aplicațiilor către web pentru a finaliza achizițiile la o rată foarte competitivă. Așa cum am făcut de rutină, vom continua să ascultăm și să colaborăm cu Comisia Europeană.” a declarat producătorul iPhone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel