Data publicării:

Apple a găsit o breșă de securitate la dispozitivele sale. Actualizare urgentă de software iOS 15.6.1

Autor: Ciprian Dumitrache | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Apple încearcă remedierea unor vulnerabilități grave ale sistemului de operare iOS.

Compania Apple a lansat iOS 15.6.1, o actualizare urgentă de software pentru numeroase dintre telefoanele, tabletele şi computerele sale, din cauza unor deficienţe de securitate care ar fi putut permite eventualilor atacatori să preia controlul complet asupra dispozitivelor, relatează Radio DCNews, care citează Rador și Apple.

Compania Apple este extrem de vocală când vine vorba de protecţia confidenţialităţii, susținând că produsele sale sunt extrem de sigure.

Noile descoperiri reprezintă însă dovezi suplimentare ale faptului că produsele Apple au probleme de securitate.

Explicaţia oferită de companie în legătură cu vulnerabilitatea arată că un hacker ar putea prelua controlul total asupra dispozitivului şi s-ar putea substitui proprietarului, putând astfel să ruleze orice software în numele acestuia.

Apple nu a menţionat cum a fost descoperită hiba, dar experţii în securitate au recomandat actualizarea tuturor telefoanelor mai noi de 6S, ca şi a computerelor Mac care folosesc macOS Monterey şi alte câteva produse Apple.

O a doua vulnerabilitate majoră, remediată prin iOS 15.6.1, este o funcție care vizează browserele de internet, atât Safari, cât și cele terțe pe iOS.

De ce trebuie să știm ce înseamnă Windows, Chrome OS și MacOS când cumpărăm un laptop

Dacă ați folosit vreodată un computer, cu siguranță ați interacționat cu un sistem de operare. În zilele noastre, multe sisteme de operare se luptă pentru a fi instalate pe cât mai multe dispozitive, iar timpurile în care Windows domina autoritar piața au apus, din cauza device-urilor mobile. (Secțiunea VI pentru comparații detaliate)

I. Ce înseamnă sistem de operare

Un sistem de operare este software-ul principal, care se ocupă de toate componentele hardware și software ale unui computer. Sistemul de operare este cunoscut drept „OS" (Operating System), conform howtogeek.com.

Un sistem de operare este nucleul software al unui device, care se asigură că totul funcționează la unison. OS-urile comunică cu componentele hardware ale dispozitivului. Ele se ocupă de tot, începând cu mausul și tastatura, până la Wi-Fi, memoria ROM și monitorul.

Cum ajută utilizatorul

OS-ul se află între utilizator și componentele hardware. De exemplu, când o aplicație dorește să printeze ceva anume, îi transmite sarcina sistemului de operare. Mai apoi, OS-ul comunică cu imprimanta, folosind driverele sale, pentru a transmite semnale corecte. Pe aplicație nu o interesează ce tip de imprimantă există, dacă există sau cum funcționează. Sistemul de operare se ocupă de treabă.

Multi-tasking

Sistemul de operare se ocupă și de multi-tasking, alocând resurse hardware mai multor programe care funcționează simultan. OS-ul controlează procesele și alocă sarcini CPU-urilor, în cazul în care dispuneți de un CPU cu mai multe nuclee. De asemenea, sistemul de operare se ocupă și de memoria RAM a dispozitivului, alocând resurse multiplelor aplicații care se desfășoară în același timp.

Exemplu concret

Atunci când jucăm Solitaire pe computerul nostru, sistemul de operare este cel duce munca de jos. Când programatorii au construit Solitaire, s-au ocupat de dezvoltarea cărților, sistemului de joc și de multe alte aspecte legate strict de joc. Solitaire nu știe ce componente aveți în computer și nu poate controla CPU-ul sau memoria RAM. Așadar, sistemul de operare alocă resursele necesare pentru ca Solitaire să funcționeze, iar în mod asemănător funcționează toate software-urile pe care le folosim.

II. Sistemele de operare, în practică

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel