Economia românească se menține, pare-se, pe făgașul instabil al inflației și șomajului. Anul 2012 a fost presărat cu vizitele delegației FMI condusă de Erik Vrijer și cu acorduri care ”ne îngroapă în datorii.” Rată de absorbție mică a fondurilor europene, presuspendarea unor programe operaționale, pârjolul din agricultură și criza politică internă au zguduit borna financiară a României. Economistul Ionel Blănculescu a explicat pentru De Ce News cum ar putea fi evitat un scenariu fatalist, în care economia României s-ar afla în derivă, și, de asemenea, cine mânuiește frâiele financiare. Potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene, situația României va fi mai puțin rea decât a altor state, cunoscând chiar o ușoară creștere până în 2014. Încă un plus ar mai fi șomajul, care se explică prin emigrația masivă a milioane de români. Inflația însă, va rămâne piatra de moară a statului român. Ionel Blănculescu apreciază că România ar putea evita un dezastru economic, numai dacă statul va implementa anumite măsuri. ”Dacă statul începe o luptă, de exemplu, împotriva evaziunii fiscale, avem un rezervor de cel puțin 10-12 miliarde de euro. Dacă Guvernul pune capăt jafului de la companiile naționale, de asemenea. Dacă se iau rapoartele Curții de Conturi și se trece la îndreptarea situației de acolo sau dacă pe fondurile europene se adoptă modelul polonez de absorbție. Toate atuurile sunt la nivelul Guvernului. Prin 2006, 2007, 2008 erau la nivelul privatului, pentru că investeau străinii. Acum Guvernul trebuie să-și facă treaba,” evaluează economistul.
România trebuie să ramburseze anul viitor aproximativ cinci miliarde de euro către FMI. Joi, președintele Traian Băsescu anunța că statul român va încheia un nou acord de împrumut Fondul. Potrivit d-lui Blănculescu, ”acordul cu FMI a fost o prostie și trebuie să ne achităm banii. Din ăștia cinci miliarde cam patru se duc la BNR . Din cele 13 miliarde pe care le-am luat de la FMI, zece s-au dus la BNR. Luăm din rezervă și plătim.”
Fostul ministru al cabinetului Năstase, Ionel Blănculescu, e de părere că epicentrul unei creșteri economice e reprezentat de producția industrială. ”Economia a crescut în acest an datorită producției industriale. De fiecare dată când INS anunța ceva, anunța că exporturile au crescut. Când lovești această inimă (producția industrială n.r), nu poți să te aștepți decât la scădere economică și la tot ce e mai rău. Și tot Guvernul trebuie să facă ceva, pentru că UE a dat o directivă care spune că recomandă statului să sprijine aceste industrii. Să vedem cum înțelege Guvernul lucru ăsta. Să nu-l înțeleagă prea târziu, după ce pleacă companiile,” conncluzionează economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News