Aplicaţie care arată maşinile fără RCA, în teste la Poliţia Rutieră
Poliţia Rutieră testează o aplicaţie care va arăta instantaneu ce maşină din trafic nu are RCA.
Prin noua aplicație, în urma unei fotografii cu numărul de înmatriculare al mașinii, poliția știe dacă o mașină este asigurată sau nu, potrivit lui Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR).
Aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române.
„Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicația mai departe, poate reușim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar. Partea de fotografie funcționează și a și fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliție în țară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicație”, a spus președintele BAAR, citat de Promotor.
Ce se întâmplă când o mașină este lovită de un șofer fără RCA
Deși este obligatorie polița RCA, se pare că nu toți șoferii români o și au. Potrivit statisticilor Autorității de Supraveghere Financiară, una din trei mașini înmatriculate în România nu are poliță RCA. Șoferii ar trebui să știe însă că dacă sunt prinși pe drumurile publice fără asigurare RCA pot fi amendați cu până la 2.000 de lei. În plus, vor rămâne fără certificatele și plăcuțele de înmatriculare.
"Atunci când un autoturism este surprins pe drumurile publice, care nu are o poliță RCA valabilă, proprietarul autovehiculului este sancționat contravențional cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, plus o măsură complementară care prevede reținerea certificatului de înmatriculare, reținerea plăcuțelor de înmatriculare și eliberarea unei dovezi fără valabilitate. Acum, ca acel proprietar de mașină, de autovehicul, să poată repună în circulație autovehiculul este obligat - dacă dorește - sau, în funcție de posibilități, să-și facă o poliță RCA.
În momentul în care a făcut polița RCA, se prezintă la unitatea de poliție care a reținut certificatul de înmatriculare și plăcuțele, arată dovada, că s-a făcut această poliță RCA, primește înapoi plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare, după care poate repune mașina în circulație.” - a explicat comisarul șef Cristian Iana, Şeful Biroului Accidente Uşoare, în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News