Data publicării:

Apel către Cioloș și ministrul Sănătății. Situație alarmantă pentru români

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Maria Georgescu, director executiv ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, a transmis o scrisoare deschisă adresată lui Dacian Cioloș și ministrului Sănătății Vlad Voiculescu.

Alegeri prezidentiale 2024

"Organizatia Natiunilor Unite a definit ca obiectiv eliminarea noilor infectii cu HIV/SIDA pana in 2030, iar Romania si-a asumat si ea acest obiectiv. Mai mult, in 2014, reprezentantul Primariei Generale Bucuresti a semnat Fast Track Cities Initiative, prin care se angaja sa ia masurile necesare pentru prevenirea noilor infectii.

(...)

In Romania, in Bucuresti, sunt 7.189 de consumatori de droguri de mare risc (Agentia Nationala Antidrog). Prevalenta HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile a crescut de la 1% in 2008 la 53,3% in 2012. Prevalenta infectiei cu virusul hepatitei C (HCV) era de 74,2%, valoare care mentine Romania in randul tarilor europene cu o prevalenta crescuta pentru infectia cu HCV. O alta tendinta ingrijoratoare este ca 12% din consumatorii de droguri injectabile infectati cu HIV au si TBC. Tuberculoza, transmisibila prin aer, poate ajunge mult mai usor la populatia generala.

In aceste conditii alarmante, serviciile de reducere a riscurilor nu acopera nevoile de pe teren (din cauza lipsei de fonduri), iar accesul la tratament HIV/hepatita C, TBC este extrem de dificil pentru consumatorii de droguri injectabile.

(...)

In Bucuresti exista acum un numar redus de servicii de reducere a riscurilor, din cauza lipsei unei coordonari nationale si, deci, si a unui buget corespunzator.

Va solicitam sa luati masurile necesare pentru:

- a limita extinderea focarului epidemiologic de infectare cu HIV/HBV, HCV in randul consumatorilor de droguri injectabile la nivel national prin dezvoltarea rapida a interventiilor de Harm reduction adresate acestora: programe de schimb de seringi (cu dezvoltarea serviciilor auxiliare de asistenta medico-psiho-sociala, oferite gratuit si extensiv in unitatile low-treshold, in vederea rezolvarii urgentelor medicale minore sau sprijin in obtinerea documentelor de identitate) , tratament substitutiv accesibil si dezvoltarea capacitatilor pentru tratamentul hepatitei C la nivel national;

- implementarea coordonata a unui plan comun de interventie de catre organismele guvernamentale si societatea civila, pentru utilizarea judicioasa a resurselor disponibile la nivel national si atragerea de alti noi parteneri si resurse, dezvoltarea mecanismelor de cooperare, monitorizare si schimb sistematic de informatii si bune practici.

Găsiți AICI scrisoarea în integralitatea sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel