Data publicării:

Pactul ONU privind migraţia: Apel de susținere al Comisiei Europene

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Stiri
WhatsApp

În condițiile în care apar tot mai multe reacţii negative, comisarul european pentru migraţie Dimitris Avramopoulos a cerut insistent marţi statelor Uniunii Europene să sprijine pactul ONU privind migraţia.

Aş dori ca toate statele membre (ale UE) să fie pe deplin de acord cu o poziţie comună. Dar acest lucru nu se întâmplă, a deplâns comisarul Avramopoulos, în timp ce prezenta ultimul raport al agendei europene privind migraţia. Fac un ultim apel să-şi reconsidere poziţia, în interesul Uniunii Europene, al tuturor statelor membre şi al tuturor ţărilor implicate în fenomenul migrator, le-a cerut el ţărilor ce şi-au retras sprijinul faţă de acest pact.

Aprobat în luna iulie de toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepţia SUA, actul denumit Compactul Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată urmează să fie ratificat oficial la conferinţa internaţională ce se va desfăşura la Marrakech (Maroc) pe 10-11 decembrie. Dar mai multe ţări au decis să se retragă din acest pact şi să nu-l susţină la conferinţa de la Marrakech, acuzând în principal faptul că documentul nu stabileşte o delimitare clară între migraţia legală şi cea ilegală, consolidează drepturile migranţilor şi include migraţia printre drepturile omului, fapt ce ar încuraja acest fenomen.

România a aprobat Memorandumul

Susţinătorii pactului insistă că acesta nu este constrângător din punct de vedere legal. În schimb, adversarii lui afirmă că respectivul document va deveni unul de referinţă în judecarea cazurilor ajunse în faţa instanţelor. Până în prezent (în afară de SUA care nu l-au acceptat de la bun început) au confirmat retragerea din acest pact Austria, Australia, Elveţia, Israel, Italia şi majoritatea ţărilor est-europene, respectiv Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia. În Belgia, divergenţele legate de acest pact au condus la o criză guvernamentală.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a aprobat pe 28 noiembrie, la propunerea Guvernului, Memorandumul cu tema 'Participarea delegaţiei României la Conferinţa interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migraţie sigură, ordonată şi reglementată'. 'Prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziţii de susţinere din partea României a Compactului Global pentru Migraţie (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declaraţiei naţionale care va fi prezentată de către delegaţia României care va participa la Conferinţa interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată, care va avea loc pe 10 - 11 decembrie, la Marrakesh, Maroc', a precizat Preşedinţia.

Vezi și: Netanyahu, pact ONU privind migraţia, refuz: ”Este ceea ce am făcut şi vom continua să facem”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel