APCPR. Ordinul privind clasificarea fermelor de suine, prim pas în combaterea evoluţiei Pestei Porcine Africane în România
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) - organizaţie profesională a crescătorilor de suine care asigură 70% din porcii livraţi către abatoarele din România - apreciază că emiterea proiectului de Ordin MADR pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, după mai mult de un an de tergiversări, reprezintă un prim pas foarte necesar în combaterea evoluţiei PPA în România. 

'În condiţiile evoluţiei virusului PPA în România şi riscului ca producţia naţională de carne de porc să scadă drastic sau chiar să dispară, este absolut necesar ca toţi producătorii de porci să respecte legislaţia sanitară veterinară, regulile de biosecuritate şi de circulaţie a animalelor, să declare şi să înregistreze animalele din toate exploataţiile, indiferent de mărimea acestor exploataţii. Ordinul privind clasificarea fermelor de suine - chiar dacă nu corespunde integral solicitărilor asociaţiei noastre - reprezintă fundaţia pe care trebuie să se elaboreze regulile sanitar-veterinare de biosecuritate în exploataţiile de porcine şi strategia naţională a sectorului de producere a cărnii de porc din România în contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane', se arată într-un comunicat al asociaţiei remis luni AGERPRES. Revizuirea şi aplicarea ordinului a fost solicitată de toate echipele de audit care au verificat, în ultimii doi ani, aplicarea reglementărilor europene în contextul evoluţiei virusului PPA în România, susţin reprezentanţii APCPR.

Ei consideră că reducerea efectelor catastrofale ale bolii va fi posibilă doar dacă întreg sectorul de creştere a porcilor va avea reguli de creştere şi valorificare a animalelor clare şi unitare, care să permită ca toţi crescătorii de porcine să îşi desfăşoare activitatea în aceeaşi piaţă, în condiţii legale, cu respectarea normelor de biosecuritate, circulaţie a animalelor şi de siguranţă alimentară. 'Considerăm juste şi întemeiate criteriile în baza cărora toate exploataţiile naţionale urmează să îşi desfăşoare activitatea conform prevederilor acestui ordin', mai spun reprezentanţii asociaţiei. Pe 25 octombrie, Asociaţia Română a Cărnii (ARC) preciza că plasarea în dezbatere publică de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a unui proiect de ordin privind stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României are ca efect stoparea pentru moment a unei potenţiale decizii a Uniunii Europene de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar duce la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai. Partea a III-a a Deciziei UE 2014/79 delimitează zonele considerate cu risc maxim în ceea ce priveşte virusul pestei porcine.

'Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă satisfacţia cu privire la măsurile concrete iniţiate de MADR privind adoptarea unui proiect de ordin referitor la stabilirea dimensionării tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României, ordin ce se află postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Transparenţă decizională - pentru dezbatere publică, ca prim pas în elaborarea, alături de celelalte autorităţi, a unui plan de măsuri conform cerinţelor Comisiei Europene', se arăta în comunicatul ARC. ARC consideră că intervenţia ministrului Petre Daea, în urma solicitărilor procesatorilor de carne, a făcut posibilă stoparea pentru moment a deciziei de a include în totalitate teritoriul României în Partea a-III-a a Deciziei (UE) 2014/709, ceea ce ar contribui la efecte dezastruoase asupra industriei de procesare a cărnii şi nu numai.

Asociaţia Română a Cărnii îşi exprimă convingerea că vor urma şi alte măsuri menite să contribuie la limitarea şi ulterior stoparea circulaţiei virusului pestei porcine africane, astfel încât procesatorii de carne să îşi poată continua activitatea în condiţii de normalitate, potrivit comunicatului. MADR a publicat un proiect de ordin de ministru, sub semnătura actualului ministru Petre Daea, care defineşte exploataţia pentru creşterea suinelor de subzistenţă ca fiind acea exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kilograme, exploataţia mică de creştere a suinelor acea exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6 şi 65 capete porcine, exploataţia medie, între 66 şi 130 de capete, iar peste 130 de capete este considerată exploataţie mare de de creştere a suinelor.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, arătau că pesta porcină africană evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A), în scădere faţă de 24 septembrie când au fost raportate 1.223 focare, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel