Data publicării:

Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum e tratată, de ce are gust diferit, ce boli riști și când să nu o mai bei

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Alexander Dummer: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confuz-confuzie-frustrare-in-impas-133021/
Fotografie de la Alexander Dummer: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confuz-confuzie-frustrare-in-impas-133021/

Se fac periodic analize chimice pentru a determina dacă apa potabilă este conformă și nu pune în pericol sănătatea celor care o consumă. 

Ce boli poți face dacă apa nu este tratată corespunzător și care sunt concentrațiile maxime de factori chimici și microbiologici admiși aflăm de la DC Medical.

Apa potabilă trebuie să respecte anumiți parametri pentru a fi consumată în siguranță. DC Medical a discutat cu cei care tratează apa care ajunge la robinet pentru a afla prin ce etape trece de la izvor și până ajunge în casele noastre.

 

Potrivit Legii 458, Legea calității apei, "apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată, îndeplinind următoarele condiții:

 

- să fie lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care, prin număr sau concentrație, pot constitui un pericol potențial pentru sănătatea umană;

Măsurile de aplicare a prezentei legi nu trebuie să conducă, direct sau indirect, la deteriorarea calității reale a apei potabile, care să afecteze sănătatea umană, ori la creșterea gradului de poluare a apelor utilizate pentru obținerea apei potabile.

Calitatea apei potabile trebuie să corespundă valorilor stabilite pentru parametrii prevăzuți. Valorile lor sunt stabilite în scopul evaluării calității apei potabile în programele de monitorizare și în vederea îndeplinirii obligațiilor.

Ministerul Sănătății aprobă valori pentru parametrii suplimentari, care nu sunt incluși în anexa nr. 1, la propunerea autorității de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, acolo unde măsurile de protecție a sănătății publice pe teritoriul unui județ sau al municipiului București ori pe o parte din teritoriul acestora o impun. 

Calitatea apei potabile este corespunzătoare când valorile stabilite pentru parametrii de calitate sunt în conformitate cu prevederile art. 5, în următoarele puncte de prelevare a probelor:

a) la robinetul consumatorului și la punctul de intrare în clădire, în cazul apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție;

b) la punctul de curgere a apei din cisternă, în cazul apei potabile furnizate în acest mod;

c) în punctul în care apa se pune în sticle sau în alte recipiente, în cazul apei potabile îmbuteliate;d) în punctul din care apa este preluată în procesul de producție, în cazul apei utilizate în industria alimentară.

Dacă în situația prevăzută se constată că valorile parametrilor nu se încadrează în valorile stabilite pentru parametri, în conformitate cu anexa nr. 1, din cauza sistemului de distribuție interioară sau a modului de întreținere a acestuia se consideră că au fost îndeplinite obligațiile ce revin producătorului, respectiv distribuitorului, cu excepția situației în care apa este furnizată direct publicului, precum: unități de învățământ, unități de asistență medicală, instituții socio-culturale și cantine".

Mai multe detalii aflați pe DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel