Apa potabilă, raţionalizată într-un oraş din Italia, din cauza încălzirii globale
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noua dramă din oraşul lui Romeo şi Julieta: apa va fi raţionalizată din cauza secetei.

Verona, din nord-estul Italiei, a anunţat sâmbătă restricţii privind utilizarea apei potabile. Italia se confruntă cu secetă, aşa că autorităţile fac ce au promis, deşi oamenii sunt speriaţi de noile măsuri.

„Din cauza vremii şi impactul secetei asupra apei potabile, primarul a semnat un ordin prin care apa va fi raţionalizată”, se arată pe site-ul primăriei locale. Restricţiile vor fi în vigoare până la finele lui August. Verona are o populaţie de un sfert de milion.

Oamenii nu vor mai avea voie să folosească apa pentru a uda grădinile, a umple piscine sau a-şi spăla maşinile. Iar cine nu respectă noua decizie este bun de plată: până la 500 de euro amendă.

Mioara (57 de ani), o româncă ce locuieşte în Verona de peste 10 ani şi lucrează ca badantă (îngrijitoare de bătrâni) spune că decizia era deja pe buzele autorităţilor de peste o lună, iar locuitorii se aşteptau la astfel de măsuri: „Este secetă mare aici. Noi ştiam că la asta se va ajunge. Nu avem ce face. Ne vom chinui, dar vom respecta decizia. Ne este foarte greu: ai nevoie de apă, mai ales pentru a uda grădinile, atlfel, se distruge toată recolta. Ne-au ajuns, într-un final, consecinţele faptelor noastre”, notează Mediafax.

A doua cea mai populată ţară din lume interzice plasticul de unică folosinţă pentru a combate poluarea

India a impus vineri interzicerea plasticului de unică folosinţă, de la paiele pentru băuturi la pachetele de ţigări, pentru a combate poluarea tot mai mare într-o ţară ale cărei străzi sunt pline de deşeuri, scrie CNN.

Anunţând interdicţia, guvernul a respins cererile companiilor din industria alimentară, a băuturilor şi a bunurilor de consum de a amâna restricţia pentru a evita perturbările.

Deşeurile de plastic au devenit o sursă semnificativă de poluare în India, a doua cea mai populată ţară din lume.

Creşterea economică rapidă a alimentat cererea de bunuri care vin cu produse din plastic de unică folosinţă, cum ar fi paiele şi tacâmurile de unică folosinţă.

Însă India, care utilizează anual aproximativ 14 milioane de tone de plastic, nu dispune de un sistem organizat de gestionare a deşeurilor de plastic, ceea ce duce la aruncarea pe scară largă a deşeurilor.

Străzile din toate oraşele sunt pline de produse din plastic uzat care, în cele din urmă, blochează canalizările, râurile şi oceanele şi ucid animalele. Interdicţia include paiele, tacâmurile, beţişoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, beţele de plastic pentru baloane, bomboane şi îngheţată şi pachetele de ţigări, printre alte produse, a anunţat guvernul premierului Narendra Modi într-o declaraţie.

PepsiCo, Coca-Cola, precum şi companiile locale Parle Agro, Dabur şi Amul au făcut lobby pentru ca paiele să fie exceptate de la interdicţie.

Guvernul a exceptat deocamdată pungile de plastic, dar le-a cerut producătorilor şi importatorilor să mărească grosimea pentru a promova reutilizarea. În afară de companiile de produse alimentare şi băuturi şi de bunuri de consum, producătorii de plastic s-au plâns şi ei de interdicţia care, spun ei, nu le-a oferit timpul necesar pentru a se pregăti.

Unii experţi consideră că aplicarea interdicţiei ar putea fi dificilă. Guvernul a decis să înfiinţeze unităţi de control pentru a verifica orice utilizare, vânzare şi distribuţie ilegală a produselor din plastic de unică folosinţă.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, deşeurile de plastic au atins proporţii uriaşe în oceanele lumii, unde se estimează că sunt aruncate 100 de milioane de tone. Oamenii de ştiinţă au descoperit cantităţi mari de microplastic în intestinele mamiferelor oceanice, precum balenele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel