Apa, mai veche decât Soarele nostru. Descoperire uimitoare a astronomilor
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Sebastian Sørensen, Pexels
Fotografie de la Sebastian Sørensen, Pexels
O echipă de astronomi a descoperit că apa este mai veche în univers decât Soarele nostru. 

O stea aflată la 1300 ani lumină distanţă de Pământ ar putea deţine răspunsul unuia dintre cele mai bine păstrate secrete ale universului. Numită V883 Orionis, această stea tânără este înconjurată de un disc de materiale care într-o zi vor forma noi planete. În acest disc cercetătorii au detectat vapori de apă. Asta sugerează că apa din Sistemul Solar, care include şi Pământul, era prezentă în gazele care au dus la formarea Soarelui. Astfel, spun ei, apa precedă Soarele în Sistemul Solar şi este elementul care a ajutat şi la formarea planetei noastre. 

"Ştim acum că originea apei în Sistemul Solar datează dinaintea formării Soarelui", spune astronomul John Tobin, de la Observatorul Astronomic US National Radio. 

Apa este un element relativ comun în univers. Este un element cheie în formarea planetelor. Stelele se nasc din nori de praf şi gaz în spaţiu, pentru că aceste elemente se prăbuşesc sub forţa gravitaţiei şi. Odată ce steaua se opreşte din crescut, aşa cum este acum cazul lui V883 Orionis, toate celelalte lucruri din Sistemul Solar se formează din ceea ce mai rămâne din discul care a orbitat în jurul stelei. Particulele de praf se lipesc una de alta datorită electricităţii statice, până când se transformă într-un obiect suficient de mare pentru ca gravitaţia să preia frâiele. 

Despre apă se consideră că joacă un rol important în acest proces. După ce îngheaţă, vaporii de apă învelesc particulele de praf şi le oferă acestora posibilitatea să se lipească cu alte particule. Asta se întâmplă în primele etape ale formării planetare. 

Pe Pământ, o parte din apă provine din comete. Astfel, este dovedit faptul că apa poate se lege particulele de praf, să ducă la formarea de comete şi să ajungă pe planete la impact. 

"Ne putem gândi la drumul apei prin univers ca la o cărare. Ştim cum arată punctele de final, adică planetele pe care există apă, sau cometele, dar vrem să vedem şi punctele de origine. Până acum, puteam doar să legăm Pământul de comete şi protostelele de mediul interstelar, dar nu puteam lega protostelele de comete. V883 Orionis schimbă asta, pentru că dovedeşte că moleculele de apă din acel sistem şi cele din sistemul nostru solar au rate similare de deuterium şi hidrogen. V883 Ori este veriga lipsă. Compoziţia apei din discul acestei stele este extrem de similară cu apa din cometele din Sistemul nostru Solar. Asta confirmă faptul că apa din sistemele planetare s-a format acum miliarde de ani, înainte de Soare, în spaţiul interstelar", explică Tobin, citat de Science Alert

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel