Data publicării:

Apa de mare, benefică pentru unele boli

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Apa de mare are proprietăți benefice în unele boli de piele, cum ar fi psoriazisul, dar și pentru prevenirea rahitismului la copii sau pentru tratamentul reumatismului la vârstnici. 

Apa de mare este un adevărat medicament pus la dispoziție de natură. Ați observat că o zgârietură sau o altă leziune a pielii se vindecă mult mai repede după ce faceți baie în mare? Ei bine, acest lucru se datorează efectului cicatrizant al mineralelor marine. 

Apa de mare este bogată în iod, în sare, magneziu și alte substanțe antibacteriene și antifungice. 

Sub acțiunea binefăcătoare a apei de mare, leziunile pe piele se vindecă de 2-3 ori mai repede, la fel ca multe eczeme și diferitele dermatoze rebele la alte forme de tratament, spun dermatologii.

Mai mult, întreg organismul, sub acțiunea benefică a apei de mare, din care sunt preluate substante acțive prin circulația periferică, este întărit și stimulat. Mai ales la copiii cu probleme de creștere, de consolidare și de dezvoltare a scheletului osos, combinația apă de mare și soare este infailibilă.

Cu excepția rănilor deschise, pe suprafețe mari, unde medicul interzice băile marine, nu există contraindicații pentru apa de mare folosită extern.

Apa de mare și psoriazisul

Pacienții cu psoriazis se pot bucura de apa mării și pot face baie în mare atunci când se află la plajă. Apa sărată poate stimula îndepărtarea crustelor și cojilor de la suprafața pielii. Dar este important ca după fiecare baie în mare corpul să fie spălat cu apă curată și tamponat cu un prosop foarte moale. 

Sunt indicate băile în mare în locuri cu apă curată, evitându-se pe cât posibil plajele aglomerate, cu țărmuri murdare. 

Apa de mare și reumatismul

Atât apa de mare, cât şi cea din lacurile (ghiolurile) sărate din zona litoralului sunt un agent terapeutic important în bolile reumatismale. Cheia curei cu apă de mare să fie suficient de caldă, iar băile să fie îndelungate (câte o oră, de două ori pe zi, minimum) şi cu multă miş­care, dar fără a suprasolicita corpul şi, implicit, zonele afectate de reumatism. Efortul făcut în apa de mare consolidează rapid musculatura întregului corp, musculatură care va prelua sarcinile care altfel ar so­licita în exces articulaţiile. Apoi, apa de mare, în com­binaţie cu soarele, are un efect antiinflamator articular direct, crescând mobilitatea articulară şi diminuând senzaţia de durere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel