Anunțul zilei, ce se întâmplă cu PENSIILE și vârsta de pensionare. Marius Budăi, ministru al Muncii: EXCLUS!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Anunț pentru pensionari/ foto pixabay
Anunț pentru pensionari/ foto pixabay
Marius Budăi, noul ministru al Muncii, a vorbit despre ce se va întâmpla cu pensionarii. 

UPDATE: Adrian Câciu, ministru de Finanțe, a scris, pe Facebook, în această dimineață: ”Salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului. Respect munca oamenilor! Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni. În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice. Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanțelor și le mulțumesc! Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali.Nu tăiem bani, ci venim cu soluții pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili.”

”Exclus să creștem vârsta de pensionare” a spus Marius Budăi, în această dimineață, în fața Partidului Social Democrat. ”Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie, cu picioarele înainte” a punctat el. 

Cu privire la plata pensiilor pentru luna decembrie, Marius Budăi a dat asigurări că toți pensionarii vor avea pensia primită până de sărbători: ”Banii vor merge exact acolo unde avem nevoie pentru a încheia cu bine luna decembrie, mă refer la plata pensiilor, o parte din plata alocaţiilor. O parte din pensii deja s-au plătit, banii au ajuns către Poşta Română. Odată cu rectificarea de astăzi închidem orice problemă şi orice sincopă pe anul 2021 şi nu vor fi probleme.”

”Primele plăţi deja s-au făcut, după data de 1 decembrie cei din Poşta Română şi băncile vor începe să distribuie banii, nu sunt probleme în acest moment şi cu această rectificare închidem practic tot anul", a adăugat noul ministru al Muncii. 

Majorarea vârstei de pensionare, opțională, văzută ca o salvare în PNL

În trecut, președintele Klaus Iohannis afirma că nu crește vârsta de pensionare, fiind o opțiune, nu o obligație. În același timp, susținea că este o idee foarte bună ca persoanele care doresc să iasă la pensie la vârsta de 70 de ani, argumentând că ”ne confruntăm cu un deficit de forță de muncă, mai ales un deficit de forță de muncă calificată și, pe de altă parte, sunt foarte mulți angajați, mai ales în sistemele mari publice, care ar dori să continue munca lor. Cunosc personal multe persoane care ar vrea să continue, dacă ar fi posibil, să lucreze peste vârsta de pensionare. Și atunci a apărut discuția, la care recunosc că am participat, să se dea, în perspectivă, posibilitatea acestor persoane să rămână mai mult timp în sistem. În acest fel, în primul rând, s-ar atenua deficitul de forță de muncă. În al doilea rând, persoanele apte și disponibile să lucreze mai mult, și care sunt, de regulă, foarte bine calificate, vor avea posibilitatea să o facă”. 

Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, afirma, despre majorarea vârstei e pensionare la 70 de ani că ”Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare, ci discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit. Opțiune poți face și acum, doar că ai nevoie de acord și să rămâi mai mult la muncă de la an la an.”

Declarațiile veneau în condițiile în care Marcel Ciolacu, lider al PSD, acuza că Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării.

Alte vești bune pentru pensionari

Schimbarea Guvernului vine și cu alte vești bune pentru pensionari: punctul de pensie va fi majorat la 1586 de lei de la 1 ianuarie 2021. În plus, indemnizația minimă socială va urca la 1.000 de lei, de la 800 de lei, cât este în prezent. Pe lângă aceste majorări, pensionarii care au pensii mai mici de 1600 de lei vor primi, în luna ianuarie a fiecărui an, încă 1200 de lei, un fel de a 13-a pensie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel