Data publicării:

Bovinele Angus, tot mai căutate de fermieri

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

În fermele de bovine din țara noastră, rasa Aberdeen Angus este tot mai des întâlnită. 

Avantajele sunt multiple, de la adaptarea acestei rase la condițiile pedoclimatice din România, până la sporul de creștere pe care aceste exemplare îl au. În plus, carnea de la aceste bovine este de calitate premium, fiind apreciată de toți consumatorii. În țara noastră există deja peste 100.000 de animale din rasa Aberdeen Angus, ceea ce ne plasează în primele trei state europene din acest punct de vedere, iar specialiștii spun că este doar o chestiune de timp până când efectivele se vor dubla.

Carnea de Angus este considerată "deluxe" în restaurante. De aici şi interesul crescut al fermierilor pentru vita cu carne "premium."

Aberdeen Angus, după numele orașului Aberdeen, (numită și Black Angus sau pe scurt Angus) este o rasă de taurine crescută pentru producția de carne. Creată în Scoția, în secolul al XVIII-lea, Aberdeen Angus are în prezent o arie mare de răspândire în întreaga lume. Este de culoare neagră sau roșie, fără coarne, cu greutatea corporală la vaci de 500–550 kg, cu un randament la tăiere, pentru animalele îngrășate, de 65-70%.

Istoricii consideră că bovinele fără coarne au existat în Scoția, înainte de a fi menționate în scrieri, imagini ale acestora regăsindu-se și în sculpturi preistorice din comitatele Aberdeen și Angus. O rasă de bovine necornute a fost, de asemenea, înfățișată în Egiptul Antic de către sculptorii și pictorii vremii. Totuși, unii istorici cred că rasa Aberdeen Angus și celelalte rase scoțiene provin din bovine autohtone din Scoția iar rasele așa cum le găsim astăzi își au originea în zonele în care pot fi găsite încă. Această rasă s-a format drept urmare a ameliorări vitelor locale , având ca prim scop culoarea neagră și producția de carne. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel