Data actualizării:
Data publicării:

Anul 2024, cel mai important an din ultimii 20-25 de ani. Remus Ștefureac: În România, în general, procesul politic electoral este foarte personalizat - VIDEO

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Prezent în emisiunea De Ce Citim , a cărei temă a fost analizarea felului în care va arăta anul politic 2024, sociologul Remus Ștefureac, director al Inscop Research, a făcut o radiografie a scrutinelor electorale de anul viitor.

„În primul rând cred că trebuie să plecăm de la o chestiune foarte simplă, și anume numărul de scrutine care vor avea loc anul viitor. Anul viitor vom avea patru rânduri de alegeri, nu orice fel de alegeri, ci alegeri după încheierea unui ciclu prezidențial, se încheie practic al doilea mandat al actualului președinte, prin urmare se deschide un nou ciclu și aș spune că anul viitor este cumva, din punct de vedere politic, electoral, unul dintre cei mai importanți ani din ultimii 20-25 de ani.

De modul în care vor vota românii, de modul în care se vor prezenta la vot, pentru că și prezența este un factor foarte important, de modul în care se vor implica și vor participa la acest proces amplu, social, politic, electoral, cred că va depinde în mare măsură direcția în care va merge România în următorul deceniu. Acum, dacă încercăm să analizăm cu datele pe care le avem în prezent, date din mediul politic, date din societate, faptul că vom avea alegeri prezidențiale la care nu va mai candida actualul președinte, cred că va crește interesul pentru toate procesele electorale.” a subliniat Ștefureac.

Este important felul în care vor răspunde partidele acestei provocări

 

„Prin urmare mă aștept la o prezență ceva mai mare. Aș spune de asemenea că alegerile prezidențiale vor domina întregul an 2024 și vor influența și celelalte tipuri de alegeri. În România, în general, procesul politic electoral este foarte personalizat, tocmai de aceea la alegeri prezidențiale avem o prezență mult mai mare decât la alegerile parlamentare, locale sau europarlamentare. De modul în care partidele vor înțelege să răspundă acestei provocări, aceea de-aș alege candidați cât mai performanți care să rezoneze cu așteptările populației, într-o perioadă extrem de complicată, marcată de o succesiune de crize: de la pandemie, criză energetică, economică, socială, inflație, o criză de încredere și de credibilitate a multor instituții, criză de securitate, războaie, la granița României, în Orientul Mijlociu, după 1989 cred că este cel mai complicat context în care am putea organiza alegeri, atât pentru România, cât și pentru regiune, Europa etc.

Subliniez, este o mare responsabilitate pentru toate partidele politice, cele principale, evident, să vină în fața românilor cu candidați rezonabili, responsabili, capabili să răspundă acestei sume de provocări. Este adevărat că dacă ne uităm în constituție, atributele președintelui sunt oarecum…”, a completat sociologul Remus Ștefureac, exclusiv pentru DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel